In de VS zijn clowns een serieus probleem

Door het hele land worden morbide clowns gesignaleerd die toevallige passanten schrik aanjagen. Ook de politie bemoeit zich er nu mee.

Screenshot YouTube.

“Hier zijn zeven woorden waarvan we dachten dat we ze nooit zouden zeggen”, begint het Facebook-bericht van de politie in de Amerikaanse stad Orem, Utah. “We moeten even serieus over clowns praten.”

Want ja, echt waar: clowns zijn op het moment een serieus onderwerp in de Verenigde Staten. Beter gezegd: killer clowns. Dat zijn mensen verkleed als clowns met een nogal kwaadaardig, morbide uiterlijk. Denk aan Pennywise, de moordlustige clown uit de miniserie It, naar het boek van horrorschrijver Stephen King. In tientallen staten in de VS worden sinds kort namelijk dit soort clowns gesignaleerd, voornamelijk bij nacht, terwijl ze toevallige passanten schrik aanjagen.

Het facebookbericht van de politie van Orem.

Honderden enge clowns

Hoe ze dat doen? Meestal door in het donker te staan en voorbijgangers aan te staren. In andere gevallen rennen ze mensen achterna. Dit is geen nieuw fenomeen, maar sinds augustus lijkt het aantal signaleringen van clowns te zijn toegenomen. Volgens The Washington Post waren er deze week alleen al honderden meldingen over enge clowns in het land.

Een voorbeeld van een killer clown. Tekst gaat verder na tweet.

Twitter avatar SpookyClowns Scary Clown Sighting Lake Orion, Michigan https://t.co/JEl9pYCU38

De clownshysterie begon twee maanden geleden. In Greenville, South Carolina kwamen bij de politie berichten binnen over clowns die kinderen bossen in proberen te lokken. Daarna werden dit soort lugubere clowns gespot op allerlei verschillende plaatsen, van universiteitscampussen tot de New Yorkse metro, waar ze - naar verluidt met een mes in de aanslag - achter reizigers aan zaten.

Serieus probleem

En nu zijn clowns dus echt een probleem. Want, zo schrijft de politie van Orem op Facebook, de clownhysterie leidt tot gevaarlijke situaties. En dat niet alleen omdat het sommige mensen simpelweg doodsbang maakt. Agenten in Orem krijgen meermaals per dag de vraag van bezorgde burgers of ze clowns neer mogen schieten als ze deze op straat tegenkomen.

In de staat Pennsylvania gingen deze week honderden studenten de straat op - nog net niet met hooivorken en fakkels in de aanslag - nadat er op de universiteitscampus een clown was gesignaleerd. Een school in de staat Massachusets ging dicht nadat er via Instagram “serieuze bedreigingen” van een clown waren binnengekomen.

Ook de politie van Rolla maakt zich zorgen over de clowns.

Hoe dan ook, op het internet leidt het fenomeen vooral ook tot hilariteit. Beroepsclowns hebben hun zorgen geuit over het fenomeen. Ze zijn - al dan niet terecht - bang dat mensen ze gaan aanvallen, terwijl ze gewoon hun werk doen. Inmiddels is daarom de hashtag #clownlivesmatter ontstaan, naar de Black Lives Matter-beweging, die protesteert tegen politiegeweld tegenover zwarte Amerikanen:

Op de twitterpagina ‘Scary Clown Sighting’ worden updates gegeven over plekken waar de morbide clowns gesignaleerd worden:

Twitter avatar SpookyClowns Scary Clown Sighting Turn on our notifications to find out where the next Clown sighting is

Like this tweet when done for a follow 🎈

Voorlopig zal de clownshysterie eerder toe- dan afnemen, is de vrees. Op 31 oktober is het namelijk Halloween. David Hartman, woordvoerder van de politie in Connecticut, zei eerder deze week op een persconferentie:

“Ouders moeten in de gaten houden dat clownkostuums dit jaar misschien niet de beste keuze zijn voor Halloween.”

Ook Stephen King zelf heeft inmiddels op de clowns gereageerd. Wat die ervan vindt? Dat iedereen rustig aan moet doen, schrijft hij op Twitter. De meeste clowns zijn namelijk toch echt goedaardig.

Twitter avatar StephenKing Stephen King Hey, guys, time to cool the clown hysteria--most of em are good, cheer up the kiddies, make people laugh.