Goudvoorraad DNB verhuist naar Soesterberg

De Nederlandsche Bank wil haar hoofdkantoor in Amsterdam toegankelijker maken voor bezoekers en verplaatst daarom het opgeslagen goud en geld.

Het goud in de kluis van De Nederlandsche Bank.
Het goud in de kluis van De Nederlandsche Bank. Foto Robert Vos/ANP

De Nederlandsche Bank (DNB) gaat de geld- en goudvoorraad verplaatsen van het hoofdkantoor in Amsterdam naar Camp New Amsterdam in de Zeister bossen. Het nieuwe Cash Centre wordt komende tijd gebouwd op een deel van de voormalige vliegbasis Soesterberg en moet in 2022 in gebruik worden genomen.

Belangrijkste redenen om tot verplaatsing over te gaan zijn volgens een woordvoerder van DNB de complexiteit van het geldtransport door Amsterdam en de toegankelijkheid van het huidige hoofdkantoor aan het Frederiksplein, eveneens in de hoofdstad:

“Als mensen nu ons kantoor bezoeken, dan moeten ze door allerlei veiligheidsscans vanwege de waardevolle zaken die hier zijn opgeslagen. Ondertussen wil je als Nederlandsche Bank laagdrempelig zijn voor bezoekers. Dat kunnen we realiseren door een deel van de geld- en goudvoorraad weg te halen uit Amsterdam.”

Marechaussee

Het plan voor het nieuwe Cash Centre in Soesterberg wordt de komende tijd in samenspraak met de minister van Defensie nader uitgewerkt. Volgens een woordvoerder van DNB zal er op het terrein van Camp New Amsterdam “het nodige moeten worden gebouwd” omdat er momenteel nog geen locatie is waar het goud en geld veilig kunnen worden opgeslagen.

Op dit moment zijn op de locatie in Soesterberg onder meer eenheden van de Koninklijke Marechaussee gevestigd, waardoor het Cash Centre op een zwaar beveiligd terrein wordt gebouwd. Het DNB-hoofdkantoor in Amsterdam wordt daarnaast gerenoveerd komende tijd. De hoofdbalie blijft wel behouden aan het Frederiksplein.

Goudvoorraad

In de kluis bij het hoofdkantoor ligt momenteel 30,8 procent van de goudvoorraad van DNB - die een totale waarde heeft van 23,4 miljard euro - opgeslagen. De overige delen liggen in New York (31,3 procent), Ottawa (19,8 procent) en Londen (18,1 procent). Tot enkele jaren terug lagen veel minder goudstaven in de kluis in Amsterdam, maar DNB besloot toen “uit spreidingsoverwegingen” een deel van de vooraad vanuit New York terug te halen naar Nederland.

Tekst gaat verder onder de video

Daarnaast wordt momenteel op de locatie aan het Frederiksplein ook een deel van de voorraad aan bankbiljetten en munten opgeslagen. De centrale bank vormt het officiële uitgiftepunt voor het papieren geld en Nederlandse euromunten. Het drukken daarvan vindt plaats in gecertificeerde drukkerijen. Vervolgens wordt het geld bij DNB gesorteerd en getransporteerd naar onder meer banken.

Meerdere functies

Bovendien controleert DNB biljetten op echtheid. Vervalsingen en geld dat uit circulatie is genomen, worden door de centrale bank vernietigd. Het Cash Centre moet daarom ook plaats gaan bieden aan het zogeheten Nationaal Analysecentrum voor de registratie en analyse van vervalsingen, evenals een Europees Testcentrum voor onderzoek naar het duurzaam gebruik van bankbiljetten. Ongeveer 30 procent van het papieren geld dat door DNB wordt uitgegeven, wordt gemaakt van duurzaam katoen.

Transport

Over de vraag hoe de transport van de waardevolle goudstaven en het geld en munten richting de nieuwe opslagplek moet gaan plaatsvinden, wil de centrale bank uit veiligheidsoverwegingen niets zeggen. “Maar ga er maar vanuit dat de maatregelen die we treffen van het hoogste niveau zullen zijn.”