Geen straf voor anti-Zwarte Piet-activist Afriyie

De rechter heeft besloten dat de arrestatie onrechtmatig was en politiegeweld disproportioneel.

Afriyie arriveert bij de rechtbank voor zijn strafzaak voor mishandelen van een agent tijdens de nationale intocht van Sinterklaas.
Afriyie arriveert bij de rechtbank voor zijn strafzaak voor mishandelen van een agent tijdens de nationale intocht van Sinterklaas. Koen van Weel/ANP

Anti-Zwarte Piet-activist Jerry Afriyie, die gearresteerd werd tijdens de intocht van Sinterklaas in Gouda in 2014, is ontslagen van rechtsvervolging. De rechter heeft besloten dat de arrestatie onrechtmatig was en het politiegeweld disproportioneel. De rechter vindt wel dat Afriyie de agent niet had mogen knijpen, maar vindt het gezien de situatie “begrijpelijk” dat hij dat deed.

Het Openbaar Ministerie eiste een geldboete van 1.500 euro tegen Afriyie, ook wel bekend als Kno’Ledge Cesare. Hem werd “wederspannigheid en mishandeling van een agent” ten laste gelegd. Afriyie werd onder meer vervolgd wegens het met kracht in been knijpen van agent. Volgens het Openbaar Ministerie omdat hij zich had verzet tegen zijn arrestatie. Afriyie ontkent dat. Hij zegt juist dat de politie geweld gebruikte en dat hij vreesde voor zijn leven.

Lees ook: Kleeft er ‘luchtje’ aan aanhouding van deze Zwarte Piet-demonstrant?

Volgens het OM is Afriyie juist op correcte wijze aangehouden. Dat een agent de activist twee keer stompte omdat hij niet wilden meewerken bij zijn arrestaties, is volgens de officier van justitie proportioneel. Afriyie is de enige actievoerder die werd vervolgd.

De ongeregeldheden tijdens de intocht: