Recensie

Recensie Muziek

Wilfried de Jong met jazzband is ontroerend en beklemmend

Jazzliefhebber De Jong neemt de bandleden en het publiek mee op een funky jazzreis vol verhalen. Achter elke deur klinkt andere muziek, van heerlijke herrie tot Frank Sinatra.

Foto Marc Nolte

De saxofonist blaast onderwatergeluiden. Lichteffecten tonen geheimzinnige reflecties. „Kun je nog ademen?”, klinkt het timide. Performer Wilfried de Jong verhaalt over het naamloze meisje dat ’s nachts met hem meerijdt in een Volkswagen Kever. Ze komen uit de disco, verhit. De auto raakt te water.

Het is een beklemmende scène die De Jong met jazzband Bruut! oproept. Het optreden, dat het midden houdt tussen performance en jazz, heet eenvoudigweg Wilfried de Jong & Bruut!. Het feloranje kostuum van De Jong contrasteert met het zwart van de jazzmannen. De band bestaat uit sax, hammondorgel, drums en bas. Ze spelen swingend, boppend en heerlijk freewheelend, veel meer dan begeleiding alleen. Jazzliefhebber De Jong neemt de bandleden en het publiek mee op een muzikale reis.

Zijn verhalen komen onder meer uit de bundel Zweefduik. Over het bericht van de plotse dood van zijn vader, terwijl De Jong bij de slager staat bijvoorbeeld. Ontroerend, volop veelzeggende symboliek. Of de absurde vertelling waarin een man door een ondergronds bouwwerk dwaalt en deuren opent. Achter elke deur klinkt andere muziek, van heerlijke herrie tot Frank Sinatra. De muzikanten van Bruut! laten het allemaal klinken, gevarieerd, tegen funk en rock aan. De Jong toont zich een gedreven verhalenverteller over bizarre mensen, zoals de Fat Jim die door een Chinees een superslank maatpak krijgt aangemeten. Hoe? Dat is een fenomenaal raadsel.