Europese Commissie stelt onderzoek in naar Kroes

Neelie Kroes was tijdens haar periode als eurocommissaris zonder het te melden op papier ook bestuurder van een onderneming op de Bahama’s.

Neelie Kroes op een foto uit 2014.
Neelie Kroes op een foto uit 2014. Foto Bart Maat/ANP

Een ethische onderzoekscommissie van de Europese Commissie gaat het mogelijke belangenconflict van oud-eurocommissaris Neelie Kroes onderzoeken. Daartoe heeft voorzitter Jean Claude Juncker opdracht gegeven, zo heeft een woordvoerder tegenover ANP bevestigd.

Kroes was tijdens haar ambtsperiode bij de EU op papier ook bestuurder van Mint Holdings Ltd, een onderneming op de Bahama’s. Volgens de Nederlandse politica kwam dat door een administratieve fout; ze ging ervan uit dat ze al in 2002 was uitgeschreven, maar dat gebeurde pas in 2009. Het niet melden van een nevenfunctie is tegen de gedragsregels van de EU.

De EC had de 75-jarige Kroes bij monde van Juncker al om uitleg gevraagd en heeft die inmiddels gekregen. Daarna is besloten het ethisch comité in te schakelen. Volgens ANP wil de EC wegens “juridische redenen” niets zeggen over de uitleg die Kroes heeft gegeven. Wel is al bekend dat de Nederlandse haar fout heeft toegegeven en gezegd heeft de consequenties van het overtreden van de gedragsregels te aanvaarden.

Lux et Libertas Lees ook ons commentaar over de kwestie: Fout van Kroes beschadigt EU

Pensioenrechten

Het ethisch comité van de EU is een intern adviesorgaan dat oordeelt of voormalige eurocommissarissen zich aan de gedragsregels hebben gehouden. Als er misstanden worden bewezen kan het comité besluiten voormalige eurocommissarissen hun pensioenrechten te ontnemen. De commissie onderzoekt momenteel ook Junckers voorganger José Barroso, die onlangs als bestuurder is begonnen bij de zakenbank Goldman Sachs. Het vermoeden bestaat dat hij tijdens zijn ambtsperiode als voorzitter van de EC ook al contacten onderhield met de bank.

Het Europees parlement wil naar aanleiding van de affaires van Kroes en Barroso de gedragsregels aanscherpen. Het orgaan wil bovendien dat Kroes uitlegt komt geven in het parlement.

Kroes was van 2004 tot 2014 eurocommissaris, eerst van Mededinging en later van de Digitale Agenda. Ze is nu toezichthoudend directielid bij het Amerikaanse softwarebedrijf Salesforce en maakt onderdeel uit van een belangrijke politieke adviesraad van taxiapp Uber.

Kijken: Neelie Kroes breekt interview over integriteit af