Duitse komiek Jan Böhmermann haalt in nieuwe video weer uit

Eerder veroorzaakte Böhmermann ophef met zijn opzettelijk beledigende Erdogan-gedicht.

Wie dacht dat de Duitse komiek Jan Böhmermann zich nadat de strafzaak tegen hem eerder deze week werd gestaakt wel even koest zou houden heeft het mis. Woensdag plaatste Böhmermann een video op zijn YouTube-kanaal waarin hij uitgebreid ingaat op de beslissing en tussen de bedrijven door weer even flink uithaalt naar Turkije én Duitsland.

Böhmermann begint zijn videoboodschap door zich dankbaar te tonen dat ook het Openbaar Ministerie in Mainz tot de conclusie is gekomen dat hij een “unseriöser Quatschvogel, der beruflich Blödsinn macht” is - een onserieuze kletsmajoor, die beroepsmatig onzin verkoopt. Vervolgens uit hij vooral kritiek op de situatie in Turkije, die sinds zijn Erdogan-sketch alleen maar penibeler is geworden.

Net als wat kritische journalisten, satirici of oppositieleden in Turkije destijds en nu meemaken, is het hele circus over de Böhmermann-affaire een grote, treurige grap die zich helaas volledig buiten mijn eigen, professionele kwaliteitscontrole bevindt. Terwijl u deze video bekijkt zijn er in Turkije mensen die in de cel zitten zonder eerlijk proces, die hun paspoort moeten afgeven en het land niet mogen verlaten, die hun baan verliezen omdat ze zich kritisch hebben uitgelaten of in het openbaar een andere mening hebben laten horen dan is toegestaan.

Böhmermann gaat ook in op de Turkse-Duitsers, “Duitsers dus”, die in Duitsland zelf angstig moeten zijn hun mening te geven of vrezen voor het lot van familieleden. “Dat is Scheisse, en precies daarom gaat het hier: dat we in Duitsland op dit moment vrijheid van meningsuiting hebben en dat die niet alleen geldt voor geprivilegieerde media maar voor iedereen.”

Ook de Duitse regering krijgt een veeg uit te pan: “Als een grap een staatscrisis veroorzaakt, komt dat niet door de grap maar door de staat.”

Na zijn “verklaring” biedt Böhmermann gelegenheid voor vragen, die iedereen als comment onder de video mag plaatsen. De vragen met de meeste likes zal Böhmermann beantwoorden. Vooralsnog heeft hij populaire vragen als “wat voor koekjes eet je in de video” en “welk merk is je polo” overigens nog niet beantwoord.

Ook voor wie de Duitse taal minder goed machtig is loont het zich vanaf minuut 05:00 te kijken hoe Böhmermann met vet Duits accent een versie van het bekende Monty Python-lied “Always Look On The Bright Side of Life” ten gehore brengt. Hij sluit het lied af met het, buiten beeld, aanheffen van “freiheit, freiheit”.