Longreads

De provocerende kunst van een batflip

In de VS geldt een batflip, het sierlijk wegwerpen van je knuppel na een homerun, als een doodzonde. In Zuid-Korea is het een kunstvorm. Waarom die verschillen?

José Bautista van de Blue Jays werpt zijn knuppel weg nadat hij een homerun heeft geslagen tegen de Seattle Mariners.
José Bautista van de Blue Jays werpt zijn knuppel weg nadat hij een homerun heeft geslagen tegen de Seattle Mariners. Foto Reuters

Er zijn weinig sporten zo conservatief als honkbal. Spelers en coaches prijzen zichzelf dat ze met dezelfde spelregels en mores spelen als ruim honderd jaar geleden. Excessief juichen is een doodzonde.

Met name een batflip, het sierlijk wegwerpen van de knuppel na een homerun in plaats van het laten vallen van de knuppel, wordt als een grote provocatie gezien. Maar in Zuid-Korea, waar honkbal ook mateloos populair is, zijn batflips echter doodnormaal. In een fraai gegeven longread zoekt de Amerikaanse sportzender ESPN uit waarom die verschillen er zijn.

Twitter avatar espn ESPN MLB’s code is clear: Flip your bat and you’ll pay.

But in South Korea, flips are an art. https://t.co/Rm2BzPWoCt https://t.co/dDnsyymay3

Rangers vs. Blue Jays

Hoe zwaar er in de VS getild kan worden aan een batflip blijkt wel uit de wedstrijd die vanavond wordt gespeeld: de Texas Rangers tegen de Toronto Blue Jays. Ze staan tegenover elkaar in de play-offs van de MLB, de professionele honkbalcompetitie. Naar de wedstrijd wordt al een jaar uitgekeken, want de teams kunnen elkaar niet uitstaan.

Precies een jaar geleden stonden de twee clubs ook tegenover elkaar. In de beslissende wedstrijd van de ALDS, de kwartfinales van de play-offs, is de stand in de zevende inning 3-3. Dan komt Blue Jays-speler José Bautista aan slag. Hij slaat de derde bal die hij krijgt over de hekken, de Jays nemen een doorslaggevende voorsprong. En Bautista, hij kijkt de bal na en werpt zijn knuppel met een ruime batflip in het gras.

Sindsdien is het mis tussen beide teams. Niet alleen ontstonden direct na de homerun van Bautista ongeregeldheden op het veld, eerder dit jaar tijdens een reguliere wedstrijd sloeg Rangers-speler Roughned Odor Bautista vol op zijn kaak. Ongehoorde taferelen in het honkbal.

Kunstvorm

Hoe anders is dat in Zuid-Korea. Daar zijn batflips eerder regel dan uitzondering. Ook bij honkslagen in plaats van een homerun, of zelfs bij vier wijd of geslagen ballen die gevangen worden, vliegen de knuppels gracieus door de lucht. Op internet zijn er talloze voorbeelden van te vinden:

Hoe kan het dat wat in het ene land als belediging wordt gezien, in het andere land praktisch als kunstvorm geldt? Met die vraag reisde de Amerikaanse sportjournalist Mina Kimes van ESPN af naar Zuid-Korea.

Lees het antwoord in de longread The art of letting go (circa 6.000 woorden en 30 minuten leestijd).
Blogger

Sam de Voogt

Geboren in Amsterdam, opgegroeid in Heemstede, gestudeerd in Springfield (Ohio), Parijs en Amsterdam en geschreven voor Het Parool, De Volkskrant en NRC Handelsblad. Auteur van de Thuiskok. En verder mag je me wakker maken voor lekker eten, interessante data, sport en het lezen van de krant.