De ‘coup met de Taiwanezen’ was zijn beste moment tot nu toe

Profiel Hans van der Noordaa

De topman van Delta Lloyd kende een moeizame start. Nu wil NN zijn bedrijf inlijven. Misschien komt hij dan juist tot bloei.

Illustratie Pepijn Barnard

De ‘coup met de Taiwanezen’ was zijn beste moment tot nu toe. In maart verraste topman Hans van der Noordaa een ingelaste aandeelhoudersvergadering van Delta Lloyd met de aankondiging dat het Taiwanese Fubon een belang van misschien wel 20 procent zou gaan opbouwen. Met Fubons steun kon de uitgifte van nieuwe aandelen, waarmee de vergadering die dag moest instemmen, toch nog doorgang vinden.

Het redde Delta Lloyd op dat moment van waarschijnlijk ingrijpen door toezichthouder De Nederlandsche Bank. En het redde Van der Noordaas gezicht. Twee dagen eerder had hij nog tegenover Fubon in de rechtbank gestaan. Daar eiste Fubon samen met een andere grootaandeelhouder, het Amerikaanse Highfields Capital, een verbod op de aandelenemissie. Die was in hun ogen onnodig en zou het belang van bestaande aandeelhouders te veel verwateren.

Ze verloren de zaak, waarna Delta Lloyd de Taiwanezen razendsnel in zijn kamp wist te trekken. Zo waren er voldoende voorstanders om de emissie erdoor te krijgen.

Zonder die emissie zou Delta Lloyd onvoldoende kapitaalreserves hebben, meende het bestuur. De koers van het aandeel was vorig jaar zomer ingestort, en sindsdien niet meer overeind gekomen. In korte tijd verloor het bedrijf driekwart van zijn beurswaarde. Inmiddels is het uit de Amsterdamse hoofdindex AEX naar de Midkap verplaatst.

Beleggers wezen destijds Van der Noordaa zelf aan als een van de oorzaken van de crash. Hij had pas begin vorig jaar de charismatische Niek Hoek opgevolgd, die had besloten plaats te maken na een harde confrontatie met de toezichthouder. Met ‘Nick’ konden de veelal Angelsaksische beleggers lezen en schrijven, maar Van der Noordaa was voor de meesten een onbekende.

Lees ook: Iedereen kan zich nu mengen in de strijd om Delta Lloyd

Van kampioen tot ‘schlemiel’

Van der Noordaa (1961) kwam van ING, de vroegere moeder van NN dat nu zijn bedrijf wil inlijven. Voor zijn aantreden bij Delta Lloyd was hij de baas van de bankenpoot in de Benelux van het financiële concern. Hij was ook lid van de raad van bestuur van ING Groep, maar werd twee jaar geleden voor de hoogste baan gepasseerd door Ralph Hamers. Hij studeerde bestuurskunde in Twente.

Beleggers verweten Van der Noordaa met name dat hij bij de presentatie van de halfjaarcijfers in de zomer van 2015 onduidelijkheid liet bestaan over de impact van nieuwe kapitaalregels op de buffers van het bedrijf, en vooral op het dividendbeleid. Hij gaf niet op alle vragen van analisten antwoord. De onzekerheid die daardoor ontstond gaf het startschot voor de koersval.

Van der Noordaa ontkende op dat moment ook dat er een aandelenemissie nodig was. Drie maanden later moest hij die toch aankondigen. Dat kwam hem op felle kritiek van onder andere de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) te staan, die vond dat Delta Lloyd was verworden van kampioen op de beurs tot „schlemiel”. Van der Noordaa kreeg het verder aan de stok met grootaandeelhouders, die vonden dat Delta Lloyd veel te veel kapitaal wilde ophalen.

De grootste aandeelhouder op dat moment, Highfields, noemde zijn beleid amateuristisch en eiste bij de Ondernemingskamer later een onderzoek naar wanbeleid. Een uitspraak daarin komt binnen enkele dagen.

Lees meer over de positie van Delta Lloyd: Radicaal het roer om of stug doorgaan?

Van der Noordaa heeft wel ook veel last gehad van de „naweeën van het Hoek-tijdperk”, zegt een zakenbankier die anoniem wil blijven. „Hij heeft heel slechte kaarten in handen gekregen toen hij begon, en ook een paar slechte getrokken. Veel mensen met kritiek staan buiten in het bos met de wolven mee te huilen. Diezelfde mensen hadden ook beter moeten opletten in het tijdperk-Hoek.”

Een probleem waar Van der Noordaa eveneens weinig aan kon doen was dat veel beleggers nog niet gewend waren aan het nieuwe kapitaalregime. Zij hadden nog geen ‘gevoel’ ontwikkeld voor wanneer een verzekeraar onder de nieuwe regels over adequate buffers beschikte. Toezichthouders hadden zich daar nog niet over uitgesproken. Dat voedde de onduidelijkheid verder.

Een voordeel voor Van der Noordaa nu is dat hij zijn opponent goed kent. Lard Friese, de baas van NN, kent hem nog goed uit zijn tijd bij ING Benelux. Hij is bovendien emotioneel niet verbonden met Delta Lloyd, wat kan helpen bij de onderhandelingen. Misschien komt hij juist nu tot bloei.