Recensie

Recensie Uit eten

Chorizo

Jamie Oliver doet worst door de paella en stookt Spaans debat op

Internationale rel

De Britse tv-kok Jamie Oliver plaatste op Twitter een foto met als titel „mijn Spaanse paella met kip en chorizo”. Spanje is in rep en roer.

„Verdeeld Spanje verenigd in woede jegens Jamie Oliver” schreef The Guardian afgelopen dinsdag. De Britse televisiekok had, volgens sommige Spaanse twitteraars én volgens gerenommeerde koks een de Spaanse ziel diepbeledigende versie van paella gemaakt: met chorizo.

Dit terwijl elke rechtgeaarde Spanjaard weet dat je nooit, nimmer nooit niet chorizo in de paella mag doen. Konijn, prima. Artisjokken, slakken, sperziebonen, paprikapoeder: allemaal best. Maar dit! Woedende twitteraars wensten Jamie kipnuggets van zijn eigen vingers toe en de Volkskrant liet de laatste winnaar van de internationale paellawedstrijd aan het woord, die beweerde dat het een ongeschreven regel was dat je nooit knoeide met een traditioneel gerecht.

Is dat zo? Traditionele gerechten lijken juist uitgevonden te zijn om mee te knoeien. Denk aan zuurkool met ananas, pizza met crème fraîche, pastrami met kaas, BLT sandwiches (bacon, lettuce, tomato) met kip.

Iedereen bezondigt zich wel een aan variaties op klassieke gerechten, behalve de puristen die gruwen van room in de pasta carbonara, sidderen van tomaat in de cassoulet of een strikt verbod uitvaardigen op een bouillonblokje in de groentesoep.

Het is niet de eerste keer dat hierover opwinding ontstaat: twee jaar geleden richtte een groepje Valenciaanse koks ‘paellawiki’ op, ook al uit ergernis over Oliver en andere Britse chefs die, het zit ze blijkbaar heel hoog, chorizo aan de paella toevoegden. Bij die gelegenheid bleek trouwens dat ‘de’ Spanjaard in dit verband ook niet bestaat: mede-oprichter van de site Guillermo Navarro moest tot zijn ontzetting vaststellen dat in Madrid 90 procent van de paella’s de vergelijking met ‘de echte paella’ niet konden doorstaan.

Die originele paella wordt geclaimd door de oostelijke kuststreek Valencia. Maar elders in het land zitten in bekende paella mixta (vis en vlees) of marisquera (met schelp- en schaaldieren) hele andere ingrediënten. De paella uit de noordelijke Rioja wordt zelfs al decennia bereid met, jawel, chorizo. De paella lijkt, kortom, net zo divers als Spanje zelf.