‘Cel voor Nederlander voor heiligschennis in Myanmar’

De Nederlander heeft volgens lokale media drie maanden celstraf en een boete van 70 euro gekregen.

Boeddhistische monniken in Myanmar voeren een ritueel uit. Beeld ter illustratie.
Boeddhistische monniken in Myanmar voeren een ritueel uit. Beeld ter illustratie. Foto Ye Aung Thu/AFP

De Nederlandse toerist die vorige week in de Birmese stad Mandalay werd opgepakt wegens heiligschennis is veroordeeld tot een celstraf van drie maanden en een boete van 100.000 kyat (omgerekend zeventig euro). Dat meldt de plaatselijke krant Myanmar Times.

De 30-jarige man uit het Zuid-Friese Warns zit sinds 23 september vast. Hij trok een stekker uit een versterker op een boeddhistisch feest omdat hij last had van het geluid. Op dat moment was er een preek bezig. De man liep bovendien de feestlocatie, die naast zijn hotel lag en als heiligdom wordt beschouwd, op schoenen binnen. Dat is niet toegestaan volgens het boeddhisme.

Kritiek op religie is in Myanmar verboden. Over het overtreden van de regels staan celstraffen die in het geval van heiligschennis kunnen oplopen tot twee jaar.

De Nederlander kreeg na zijn vergrijp een boze menigte achter zich aan. Er moesten soldaten aan te pas komen om de man te beschermen en pas nadat autoriteiten beloofden hem te vervolgen keerde de rust terug. Inmiddels heeft de Nederlander meerdere keren zijn excuses aangeboden. Hij zei niet te weten dat hij een religieus gebouw binnenliep.

    • Sam de Voogt