Catalonië wil bindend onafhankelijkheidsreferendum

Duidelijk is dat de Spaanse regering een dergelijke raadpleging niet zal accepteren. Madrid ziet het als ongrondwettig.

Voorstanders van Catalaanse zelfstandigheid houden een Catalaanse vlag omhoog met onafhankelijkheidsslogans erop tijdens een castellwedstrijd, afgelopen zaterdag.
Voorstanders van Catalaanse zelfstandigheid houden een Catalaanse vlag omhoog met onafhankelijkheidsslogans erop tijdens een castellwedstrijd, afgelopen zaterdag. Foto Emilio Morenatti / AP

Het Catalaanse parlement wil een bindend referendum over onafhankelijkheid van Spanje. 72 van de 135 parlementariërs stemden donderdag voor, 11 onthielden zich van stemming. De kans dat het referendum onafhankelijkheid daadwerkelijk dichterbij brengt, lijkt nihil. Madrid beschouwt dergelijke volksraadplegingen als ongrondwettig.

Vorige maand gingen nog honderdduizenden mensen de straat op om Catalaanse onafhankelijkheid te eisen. Dat deden ze tijdens de ‘Diada’. Op die nationale feestdag wordt herdacht hoe de val van het kasteel van Cardona er in 1714 toe leidde dat de verregaande zelfstandigheid van de regio werd afgeschaft.

Twee derde meerderheid

Zeker buiten Catalonië wekt de campagne voor zelfstandigheid van de regioregering groeiende irritatie op. Een eerder niet-bindend referendum werd door het Constitutioneel Hof afgewezen. Om zich te kunnen afsplitsen heeft Catalaanse autonomie de steun van twee derde van de gehele Spaanse bevolking nodig.

Eerder donderdag gaf het Grondwettelijk Hof van Spanje justitie nog opdracht te onderzoeken of de Catalaanse parlementsvoorzitter Carme Forcadell in juli een misdrijf heeft begaan door een stemming over afscheiding toe te staan. Dat meldt persbureau AP. Het Hooggerechtshof kondigde vervolging aan van een Spaanse parlementariër van Catalaanse komaf, Francesc Homs, voor zijn rol in de voorbereiding voor de raadpleging in 2014. Daarvoor worden ook de voormalige premier Artur Mas en twee andere functionarissen al vervolgd.

Lees ook: Doodsbedreigingen uit rest van Spanje irriteren Catalanen

Spanje zit al sinds 20 december 2015 zonder regering, omdat het niet lukt om een coalitie te smeden. Toch is zeker dat een Catalaans onafhankelijkheidsreferendum niet door Madrid geaccepteerd zal worden. Alleen het radicaal-linkse Unidos Podemos, de derde partij van het land, is daar voorstander van.