Brits UKIP-lid in ziekenhuis na ruzie met partijgenoot

Woolfe is een van de favorieten om de nieuwe leider van het Britse UKIP te worden.

Steven Woolfe op archiefbeeld.
Steven Woolfe op archiefbeeld. Andrew Yates/REUTERS

Enkele uren nadat Steven Woolfe, lid van de UK Independence Party (UKIP) in het Europees Parlement, met spoed naar het ziekenhuis in Straatsburg werd gebracht, heeft hij aan Reuters laten weten dat hij zich goed voelt. Er is geen bloedprop in zijn hersenen is aangetroffen. Wel moet Woolfe een nacht blijven voor de zekerheid. Britse media meldden eerder dat hij een hersenbloeding zou hebben gehad na een ruzie met een partijgenoot.

Donderdagochtend stortte Woolfe in na een “woordenwisseling” tijdens een bijeenkomst van UKIP-europarlementariërs, dat meldde partijleider Nigel Farage. Woolfe is een van de favorieten om zijn opvolger te worden. Hij kondigde woensdag aan dat hij kandidaat is voor het partijleiderschap.

Britse media melden dat het om meer dan een woordenwisseling zou gaan. Tijdens de bijeenkomst zouden de gemoederen hoog opgelopen zijn en werd het Woolfe op een gegeven moment te veel. Hij zou zijn jasje uitgedaan hebben en gooide dit op de grond, waarna hij een collega uitnodigde om de zaak buiten te beslechten. Buiten de zaal zou hij zich na een handgemeen met partijgenoot naar een stemming hebben begeven. Halverwege de stemming zou hij naar buiten zijn gelopen. Een ooggetuige zegt dat Woolfe tegen een raam aan viel, waarna hij bleef liggen.

Crisis

Farage, Woolfe en de 22 andere partijleden waren in het Europees Parlement bijeen om de crisis in de partij te bespreken. Dinsdag trad Diane James al na achttien dagen af als nieuwe leider van de partij. Ze verklaarde zich niet gesteund te voelen door de andere partijleden.

James werd in september leider na een interne leiderschapsverkiezing. Daarvoor zat ze voor UKIP in het Europees Parlement. Ze volgde Nigel Farage op, die jarenlang het gezicht van de partij was. Farage was een van de drijvende krachten achter de Brexit. Enkele weken nadat de Britse bevolking koos voor een uittreden uit de Europese Unie, stopte hij als leider van UKIP. Hij kwam tijdelijk terug om het vertrek van James op te vangen.