Boksbond schorst juryleden en scheidsrechters van Rio

Ook tijdens de Spelen in Rio gonsde het al van de geruchten over corruptie en financiële malversaties bij de boksbond.

Kwartfinale in Rio tussen de Ierse Michael Conlan en de Russische Vladimir Nikitin.
Kwartfinale in Rio tussen de Ierse Michael Conlan en de Russische Vladimir Nikitin. REUTERS/Peter Cziborra/

De internationale boksbond AIBA (Amateur International Boxing Association) heeft alle 36 scheidsrechters en juryleden die tijdens de afgelopen Olympische Spelen actief waren geschorst. Aanleiding zijn de aanhoudende geruchten over corruptie en financiële malversaties bij de bond die al tijdens de Spelen de ronde deden. Reuters meldt nu dat de boksbond nader onderzoek gaat doen en de betrokken scheidsrechters en juryleden voorlopig niet in actie mogen komen voor de officiële wedstrijden van de bond.

Meerdere boksers klaagden tijdens de Spelen over de puntentelling en jurering. Volgens nieuwe regels werden geen punten meer uitgedeeld voor elke toegebrachte slag, maar konden alleen voor hele rondes punten worden verkregen. Vrijwel alle wedstrijden werden tijdens het toernooi bepaald door een beslissing van de jury, wat de geruchten over beïnvloeding en corruptie versterkte. Nadat de Amerikaan Gary Antuanne Russell verloor van de Oezbeekse Fazliddin Gaibnazarov reageerde het publiek met luid boegeroep. Russell’s vader schreeuwde dat zijn zoon van de overwinning “beroofd” was. Ook de Ierse bokser Michael Conlan beschuldigde de AIBA van corruptie, nadat hij verloor van de Rus Vladimir Nikiti.

Vlak voor de Spelen kwam de Britse krant The Guardian met een groot onderzoek naar corruptie in de amateurbokswereld, waarin verschillende officials beschuldigingen uitten over matchfixing en financiële malversaties. Tijdens de Spelen werden verschillende scheidsrechters door AIBA op non-actief gezet, omdat ze zich “niet-professioneel” zouden hebben gedragen. Vandaag verklaarde de AIBA op haar eigen site:

Rio 2016 was voor ons een keerpunt. De bokssport stond om positieve redenen in de schijnwerpers, maar soms ook om negatieve redenen. Hervormingen zijn noodzakelijk in de procedures om het vertrouwen in onze juryleden en scheidsrechters te herstellen.