André Cats nieuwe technisch directeur KNZB

Cats was de afgelopen acht jaar chef de mission van de Nederlandse paralympische ploeg.

Andre Cats treedt op 1 november in functie als technisch directeur van de KNZB.
Andre Cats treedt op 1 november in functie als technisch directeur van de KNZB. Foto ANP

André Cats is de nieuwe technisch directeur van de nationale zwembond KNZB. De 48-jarige Cats, die de afgelopen acht jaar chef de mission was van de Nederlandse paralympische ploeg, treedt op 1 november in functie. Dat schrijft de bond donderdagmiddag op zijn website.

Cats is vanaf volgende maand verantwoordelijk voor alle topsportdisciplines binnen de KNZB: zwemmen, schoonspringen, waterpolo en synchroon- en paralympisch zwemmen. Hij volgt Joop Alberda op, die enkele weken voor de start van de Spelen in Rio opstapte vanwege een intern conflict.

‘Optimaal topsportklimaat’

Cats komt over van de NOC*NSF. Hij was al eerder in dienst bij de KNZB in diverse coachfuncties. In een persverklaring op de site van de bond zegt Cats zich te verheugen op zijn nieuwe baan:

“De KNZB staat aan de start van een nieuwe Olympische cyclus. Ik kijk er naar uit om met gemotiveerde mensen een sterk team te gaan vormen en te gaan werken aan de best denkbare organisatie in een optimaal topsportklimaat, gericht op het winnen van zoveel mogelijk medailles op de EK, WK en Olympische Spelen in zowel de komende vier jaar als op lange termijn.”

Op de Spelen in Rio veroverden de Nederlandse langebaanzwemmers geen medailles, wat als teleurstellend werd ervaren. Sharon van Rouwendaal en Ferry Weertman behaalden een gouden medaille bij het openwaterzwemmen.