Ambtenaren Rotterdam betrokken bij miljoenenfraude

Onderzoek

Tegen twee ambtenaren is aangifte gedaan. Zij hadden stukken achtergehouden.

De Boompjes in Rotterdam.
De Boompjes in Rotterdam. Foto Lex van Lieshout / ANP XTRA

Ambtenaren van de gemeente Rotterdam waren betrokken bij de fraude van bijna 8 miljoen met het gebouw Waterfront aan de Boompjes. Dat blijkt uit het rapport van het forensisch onderzoeksbureau dat het college had ingeschakeld. De gemeente heeft het vandaag gepubliceerd. Tegen twee ambtenaren, die eerder al op non-actief waren gesteld, heeft de gemeente inmiddels aangifte gedaan bij de rijksrecherche voor oplichting, valsheid in geschrifte, witwassen en verduistering.

Wethouder Schneider (wonen, Leefbaar Rotterdam) zei in een reactie „geschokt en aangeslagen” te zijn door de „duur en omvang” van de fraude.

Tussen 2010 en 2015 heeft de huurder vrijwel geen huur betaald, terwijl het muziekgebouw wel werd geëxploiteerd. Ook heeft zijn vader als aannemer het pand aan het water verbouwd op kosten van de gemeente. Hij heeft daarvoor ruim 8 miljoen aan facturen ingediend, die bijna allemaal zijn betaald.

Slechts 3 procent uitgevoerd

Uit het onderzoeksrapport blijkt dat slechts 3 procent van de gefactureerde werkzaamheden daadwerkelijk is uitgevoerd. De gemeente had al aangifte gedaan tegen de huurder en de aannemer, en probeert ook het geld terug te halen. Schneider erkent dat dat moeilijk is, „maar we zullen doorrechercheren om zoveel mogelijk terug te halen”.

Lees meer over de fraudezaak: De gemeente Rotterdam betaalde 7,8 miljoen zonder op te letten. Waarom?

Negen andere ambtenaren hebben volgens het onderzoek „passief ” meegewerkt aan de fraude door niet te controleren of gefactureerd werk daadwerkelijk was uitgevoerd, door zonder mandaat te handelen, of door niet „door te pakken waar dat wel van hen verwacht mocht worden”. De gemeente moet nog bepalen welke personele gevolgen dat zal hebben.

Negatief advies

De twee ambtenaren tegen wie aangifte is gedaan hadden onder meer een negatief advies over de betrouwbaarheid van de huurder achtergehouden bij het aangaan van de huurovereenkomst, en stukken achtergehouden voor het bureau dat de werkzaamheden moest controleren.

Nadat de fraude bekend was geworden heeft wethouder Schneider maandelijks controles uitgevoerd van het vastgoed, en het forensisch onderzoeksbureau nog een keer een zogenoemde quickscan laten uitvoeren. Dat leverde volgens het college „vooralsnog geen sterke aanwijzingen op dat dergelijke kwesties breder spelen”, meldt het college aan de gemeenteraad in een brief over de kwestie.

Wethouders Visser (financiën, D66) en Schneider zien in het rapport geen aanleiding om op te stappen. Het is nu aan de gemeenteraad zich een oordeel te vormen over deze zaak.