zwemmen

Zwembond KNZB weert vertrekkend coach Truijens uit het Sloterparkbad

Zwemcoach Martin Truijens leidt geen zwemtrainingen meer in het Nationaal Training Centrum Amsterdam. Truijens is door zwembond KNZB „vrijgesteld van werk”, aldus de bond dinsdag.

De trainers Ronald Stolk en Kees Robbertsen, die al in dienst van de bond zijn, beginnen de nieuwe olympische cyclus. Het was al bekend dat Truijens, trainer van onder anderen Sebastiaan Verschuren en Inge Dekker, de KNZB in december zou verlaten. Hij wilde al in september, kort na de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, duidelijkheid over zijn toekomst.

De bond, nog bezig met een evaluatie van Rio, kon hem die niet geven en Truijens besloot zijn contract niet te verlengen. „Truijens is bezig met zijn toekomst”, zegt een woordvoerder. „Hij is bijvoorbeeld in gesprek met andere landen over een aanstelling. Dan vinden we het niet gepast dat hij aan de slag gaat met de Nederlandse selectie, die deze week is begonnen aan de nieuwe olympische cyclus.”

Truijens werkte jarenlang voor de zwembond, vanuit het Sloterparkbad in Amsterdam. Daar trainde hij in het verleden onder anderen Femke Heemskerk, Nick Driebergen, Lennart Stekelenburg en Joeri Verlinden.

Zijn grootste succes haalde Truijens tijdens de Olympische Spelen van Londen, waar Sebastiaan Verschuren vijfde werd in de finale van de 100 meter vrije slag.

Truijens raakte voor de Spelen in Rio in de problemen met de bond toen hij zich in het voorjaar negatief uitliet over de toenmalig technisch directeur bij de bond, Joop Alberda. Truijens zag liever een directeur met feitelijke ervaring in het zwemmen op die positie. Alberda werd echter al voor de Spelen in Rio bedankt.

Tijdens de Olympische Spelen presteerden de Nederlandse zwemmers ondermaats, ook die van Truijens. Voor het eerst sinds 1992 werd in het zwembad geen enkele medaille gehaald. (ANP, NRC)