Word in deze game zelf onderdeel van de Syrische cyberoorlog

In ‘#Hacked – Syria’s Electronic Armies’ van Al Jazeera moet je een groep Syrische hackers zien te ontmaskeren.

Beeld iStock

Als het over de oorlog in Syrië gaat, hoor je meestal over bombardementen, aanslagen en beschietingen. Over oorlogshandelingen in de ‘echte’ wereld. Maar in de virtuele wereld wordt ook om Syrië gestreden. De Arabische nieuwszender Al Jazeera maakte een game waarbij je zelf onderdeel wordt van de cyber war.

In het spel #Hacked - Syria’s Electronic Armies is het doel om als researcher voor Al Jazeera binnen vijf dagen een groep Syrische hackers te ontmaskeren. Dan is een conferentie van de VN gepland waarin gesproken wordt over een embargo op het exporteren van spionageapparatuur naar conflictgebieden.

Je moet spreken met activisten, die informatie over het regime van Assad naar buiten proberen te krijgen. Je moet informatie over hacken proberen te ontfutselen bij zowel white hat hackers - degenen die hun vaardigheden voor ethische doelen inzetten - en bij black hat hackers - die virussen en malware verkopen aan iedereen die daarvoor wil betalen. Daarbij moet je ook nog eens voorkomen dat je zelf gehackt wordt. Bestanden die je contacten je toesturen kunnen geïnfecteerd zijn. Je eigen elektronica virusvrij maken kost je tijd, en wellicht je deadline.

Gebaseerd op documentaire

Wie van je bronnen kun je vertrouwen? Betaal je voor informatie als contacten daar om vragen? Sta je het toe als een hacker alleen met een masker op gefilmd wil worden, waarbij de betrouwbaarheid van je onderzoek onder druk komt te staan? Het spel is gebaseerd op een eerdere documentaire van de zender over de Syrische cyberoorlog: People and power - Syria’s Electronic Armies, gemaakt door journaliste Juliana Ruhfus.

Zij heeft toen ze haar documentaire maakte voor dezelfde lastige keuzes gestaan als de speler, vertelt ze op de site van Al Jazeera:

“These are the sort of decisions we present you [with], and you always have to decide between your story, your safety, and the safety of your sources.”

Bekijk hier de documentaire People and Power - Syria’s Electronic Armies. Tekst gaat verder onder video

Ondanks fictieve elementen is het spel zo waarheidsgetrouw mogelijk, volgens Ruhfus:

“This is all real life, this is how the Syrian cyberwar has unfolded over the past couple of years. People have been arrested for doing things that we portray in this story. People have been hacked in real life. People have been tortured to reveal their social media content so that the regime could crack down on networks.”

De gevolgen van de cyberoorlog strekken zich uit tot buiten Syrië. In 2013 wist het Syrian Electronic Army, een hackerscollectief gelieerd aan president Assad, de site van The New York Times plat te leggen. Ook andere media en mensenrechtenorganisaties hebben regelmatig te maken met aanvallen van de Syrische hackers. Andersom verklaarde de beruchte hackersgroep Anonymous de digitale oorlog aan het regime met hun Operation Syria.

Puzzel

Tenslotte gaat Ruhfus er ook op in of een spelvorm de beste manier is om dit verhaal te vertellen. Je bent al gauw een paar uur bezig, wil je genoeg informatie verzamelen om je onderzoek af te ronden. En het kan ook mislukken. Als je de verkeerde keuzes maakt, riskeer je dat je onderzoek op niks uitdraait en moet je opnieuw beginnen. Ruhfus:

“I think investigative journalism really lends itself to gamification because doing an investigation is like trying to solve a puzzle.”

Klik hier om zelf het spel te spelen