Wereldkampioen Tyson Fury vecht nu tegen zijn depressies

Boksen

Vorig jaar onttroonde hij nog Vladimir Klitschko. Voorlopig komt hij niet meer in de ring. Gypsy King zit er mentaal door heen, zegt hij.

Nu hij is betrapt op doping is het de vraag of
Nu hij is betrapt op doping is het de vraag of Foto Peter Cziborra/Reuters

Hij groeit op in een vechtgezin: bodemloos, chaotisch, weinig liefde. „Mijn vader en moeder schreeuwden voortdurend tegen elkaar en sloegen elkaar. Mijn vader had kinderen bij verschillende vrouwen. Mijn moeder was veertien keer zwanger, slechts vier van ons overleefden.”

In zijn jeugd in Manchester leert Tyson Fury knokken, schetst The Guardian in een portret. Die levensles krijgt hij wel mee: mannen moeten vechten. Als je wordt uitgedaagd, is het simpel: shirt uittrekken en er met de blote vuist bovenop slaan. Zijn vader John Fury zit een lange gevangenisstraf uit, omdat hij in een gevecht iemand een oog heeft uitgestoken. John – ook bokser – geeft zijn zoon de naam Tyson naar de legendarische zwaargewicht Mike Tyson.

Uitgedaagd wordt hij genoeg. Op straat of in de beslotenheid van de groep waarin hij opgroeit: de ‘Travellers’, woonwagenbewoners van Ierse afkomst. Vroeger verplaatsten zij zich in huifkarren, tegenwoordig in caravans. Een wereld waarin mannen het voor het zeggen hebben en bloedbanden bepalend zijn voor lotsverbondenheid. En vrouwen? Die moeten ‘zorgen’ en hebben verder geen rechten. Vrouwen moeten vooral een „puur en respectvol leven” leiden. Als vrouwen met meerdere mannen naar bed gaan dan is dat een schande voor de hele familie. „Als ik een zus had die dat zou doen, zou ik haar ophangen.”

Door zijn Travellers-achtergrond komt Fury in de amateurs niet alleen uit voor Engeland, maar ook voor Ierland. Hij is trots op zijn afkomst en noemt zichzelf op Twitter de Gypsy King.

Het einde van de wereld

De bokser, die in 2008 zijn profdebuut maakt, grossiert nog altijd in rabiate uitspraken. In interviews noemt hij pedofilie, abortus en homoseksualiteit de drie grote uitwassen die tot het einde van de wereld zullen leiden. Fury heeft die opvattingen van zijn oom, een bekeerde christen en predikant.

Tegen een eventuele uitverkiezing tot BBC-sportman van het jaar hebben bijna honderdduizend Britten een petitie ondertekend omdat Fury zich in hun ogen door zijn opvattingen over homoseksualiteit heeft gediskwalificeerd. Maar Fury blijft Fury: eerst doet hij controversiële uitspraken, vervolgens herroept hij die of biedt hij zijn excuses aan. „Ik heb wat dingen gezegd die misschien wat mensen pijn hebben gedaan en dat is iets wat ik als christen niet wil doen.”

Het is één kant van de 28-jarige Tyson Fury die volop in de schijnwerpers staat sinds hij in november 2015 onverwacht wereldkampioen boksen in het zwaargewicht wordt. Fury verslaat de Oekraïense titelverdediger Vladimir Klitschko (40) die tot dan elf jaar ongeslagen is. Vooraf heeft Tyson nog even de antiheld uitgehangen door zijn shirt uit te trekken en de wereld zijn vervette buik te tonen. „Het liefst zit ik thuis op de bank met mijn kinderen en eet ik chocolade. Helaas ben ik heel goed in boksen waardoor ik veel geld verdien”, aldus Fury. Na afloop hoont hij Klitschko die zich moet schamen omdat deze van een „vetzak” heeft verloren.

Na de spectaculaire titelzege in Düsseldorf is de innerlijke turbulentie met hem op de loop gegaan en is Fury ogenschijnlijk de weg helemaal kwijt. Eerst zegt hij een nieuw gevecht met Klitschko, die gebrand is op revanche, tot twee keer af, vanwege een enkelblessure, daarna om „medische redenen”. Vorige week kondigde hij op Twitter zelfs zijn afscheid aan. „Boksen is het zieligste waar ik ooit aan heb meegedaan. Het is allemaal één berg stront.” Om dit bericht twee uur later in te trekken.

In een interview met het Amerikaanse magazine Rolling Stone vertelt Fury nu dat hij „manisch depressief” is. „Daar heb ik al jaren last van. Maar ik kan er nu niet meer mee omgaan.”

Zwaar gedronken en gesnoven

Hij heeft sinds mei niet meer getraind. „Ik heb alleen maar zwaar gedronken en cocaïne gesnoven. Dat is voor mij de enige manier om de dagen door te komen. Ik hoop dat iemand mij vermoordt voordat ik mezelf om het leven breng.”

De ellende is allemaal het gevolg van de „heksenjacht” die op hem is geopend na het behalen van de wereldtitel, schetst zijn oom en trainer Peter Fury.

Er hangt de wereldkampioen nu een schorsing boven het hoofd omdat hij bij een urinetest in september positief is bevonden op de stof benzoylecgonine, een residu van cocaïne. Daarvoor worden bij hem sporen van het verboden middel nandrolon aangetroffen.

Fury neemt de dopingzaak op de hak en poseert op zijn Twitter-account als gangster Tony Montana in de film Scarface, met een berg cocaïne voor zijn neus. Het is de vraag of Fury nog ooit in de ring komt. In november wordt hij gehoord door de Britse dopingautoriteit.

De Britse boksbond beraadt zich op intrekking van zijn licentie. Zelf zegt hij op sociale media dat hij dat gaat verdedigen wat van hem is: „De troon bij de zwaargewichten.”