Recensie

Recensie

‘Wat nu goed verkoopt? Wijn, horloges; de Chinese smaak’

Veilingen

Nu de grote veilinghuizen minder in Nederland veilen, zijn taxatiedagen een geliefde manier om de naamsbekendheid veilig te stellen.

Hoopvol legt het echtpaar het schilderij op tafel. Het is een achttiende-eeuws portret van drie statige heren, in sobere kleuren. Een snelle scan en de kunstexperts weten genoeg. „Het heeft niet echt iets gezelligs”, zegt de een. „Amateuristische gezichten. Geen meestertechnieken”, zegt de ander. „Difficult to sell”. Teleurgesteld schuiven de eigenaren het doek terug in de Blokker-tas.

0510culbonhams2

Er zijn enkele honderden mensen afgekomen op de taxatiedag van veilinghuis Bonhams bij Paleis het Loo. Acht specialisten zijn ingevlogen om onder andere juwelen, porselein, oldtimers en schilderijen op waarde te schatten. Cameraploegen lopen rond, bezoekers wachten met in dekens of bubbeltjesplastic verpakte werken.

Op zo’n dag hoop je natuurlijk op een ontdekking, zegt Koen Samson, hoofd van Bonhams Nederland. Bovendien is een taxatiedag ook een manier om als veilinghuis je „merk” te versterken. Juist aangezien ‘de grote drie’ veilinghuizen niet (Bonhams) niet meer (Sotheby’s) of minder (Christie’s) in Nederland veilen, zijn taxatiedagen een belangrijk middel om bekend te blijven bij het publiek.

Chinese smaak

Veel mensen zien het als een dagje uit. Ze wachten met een kopje koffie en een koekje op hun beurt aan een van de tafels. Als Bonhams geïnteresseerd is in een object, kan ter plekke een overeenkomst worden gesloten. Bonhams koopt het werk niet, maar bemiddelt voor de klant op de veiling in Londen. „Wij bieden het daar aan en proberen het voor de hoogst mogelijke prijs te verkopen”, zegt Samson. Daarvoor rekent het huis 15 procent commissie op een werk tot 5.000 pond (5.736 euro) en 10 procent op objecten boven dat bedrag.

0510culbonhams3

Wat is de afweging bij het innemen? „We kijken naar wat nu gezocht wordt. Op dit moment verkoopt vooral goed wat aansluit bij de Chinese smaak: juwelen, wijn, vintage horloges, porselein”, zegt Samson. Bij het innemen is de ondergrens voor schilderijen een geschatte waarde van 3.000 pond (3.440 euro); bij juwelen 1.000 pond.

Doordat online alles te vinden is, hebben sommige bezoekers van te voren al een bepaalde waarde in hun hoofd. „Maar ze vergelijken niet altijd het juiste. Daar komt toch specialistische kennis bij kijken”, zegt Samson.

“Robijn is nu meer waard”

De Schotse juwelenspecialist Clare Blatherwick taxeert vooral in Nederland, Zuid-Afrika en Ierland. „Ik kijk eerst naar de kwaliteit van de stenen en de staat van het juweel”, zegt ze. „Vervolgens vergelijk ik het met gelijkwaardige sieraden, hoe die het deden op veilingen.” Met juwelen loont het eens in de paar jaar langs te komen, zegt Blatherwick. „Robijn is nu meer waard dan een paar jaar geleden.”

ring

Bij de schilderijentafel zitten meneer en mevrouw Pot uit Twente. Een expert schijnt met zijn telefoonlampje over barstjes in een 17de-eeuws paneel van een dronken man met kelk. Al drie jaar gaat het echtpaar naar dit soort dagen om te kijken of de werken die ze hebben („teveel om op te hangen”) echt zijn, en wat de waarde is. „We willen de schilderijen eerlijk verdelen tussen onze kinderen.” In één werk is de taxateur geïnteresseerd. Ze wisselen contactgegevens uit, het koppel gaat door naar een andere taxatiedag voor horloges.

Vernieuwen

Wat leveren de taxatiedagen Bonhams gemiddeld op? „Dat is heel grillig”, zegt Koen Samson. „Op onze vorige dag, in Kasteel de Wittenburg, kwam een klant met een mooie Chinese schotel uit de Ming-periode. Die bracht viereneenhalve ton op bij het veilen. Maar er zijn ook dagen dat je denkt: waar blijft iedereen?” Bonhams heeft ook privétaxaties, met klanten waarvan ze weten dat zij een interessante collectie hebben.

De taxatiedagen bestaan al sinds de jaren tien, vertelt senior valuer Saskia Simonis. „Daarvoor zette ik een advertentie in de krant en kwamen mensen langs op kantoor. Maar ineens was dat over. We moesten vernieuwen. En je ziet dat mensen plezier beleven aan een programma als Tussen kunst en kitsch.

Na afloop kijkt Simonis terug op „een geslaagde dag”. Een schilderij van de 19de-eeuwse Gustave Léonard de Jonghe is ingenomen, wat klokken, juwelen en handbeschreven kerstkaarten voor haar personeel door koningin Wilhelmina. Over de waarde doet Bonhams geen uitspraken. Daarvoor is het wachten tot de veiling.