vredesproces farc

Eind wapenstilstand Colombia

Foto Cesar Carrion/AFP

In een poging het Colombiaanse vredesproces vlot te trekken na de nee-stem zondag van de Colombianen tijdens het referendum, deed president Santos een risicovolle uitspraak. Dinsdag zei hij het staakt-het-vuren tussen de regering en de FARC op 31 oktober te beëindigen. „We bevinden ons in een grijze zone”, zei hij. „Dat is risicovol en kan het hele proces wegspoelen.” FARC-leider Timochenko reageerde via Twitter: „En daarna wordt de oorlog voortgezet?” Kort daarna twitterde een andere hoge FARC-leider, bekend onder zijn alias Pastor Alape, een verontrustender bericht: „Al onze eenheden moeten beginnen zich in een veilige positie op te stellen om provocaties te voorkomen.” Het gaat in tegen het FARC-voornemen de wapens niet opnieuw op te pakken, ondanks de nee-stem. Woensdag ontmoeten Santos en de leider van het nee-kamp, oud-president Uribe, elkaar voor het eerst sinds jaren. De steun van Uribe is nodig voor een eventueel nieuw akkoord. (AP)