Volodin gaat discipline brengen in de Doema

M/V In het nieuws

De 52-jarige voormalige stafchef uit het Kremlin staat bekend als een ware soldaat van Poetin. Hij wordt al genoemd als zijn mogelijke opvolger.

Archieffoto van Volodin en Poetin uit 2011.
Archieffoto van Volodin en Poetin uit 2011. Foto Alexei Nikolsky/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Een ‘op hol geslagen printer’, zo luidde de afgelopen jaren de bijnaam van de Doema. Want het Russische parlement leek zijn rol vooral te zien in het goedkeuren van repressieve wetten uit de koker van het Kremlin. Met Vjatsjeslav Volodin, de nieuwe voorzitter van de woensdag aangetreden Doema, lijkt discipline terug te keren in de parlementaire gelederen. Want Volodin is streng, en zonder twijfel een zwaargewicht.

Sinds eind 2011 was Volodin stafchef van het Kremlin, een van de belangrijkste posities binnen het Kremlin. Hij was er verantwoordelijk voor binnenlands beleid, parlementszaken en verkiezingen. In 2012 slaagde hij erin de herverkiezing van Poetin veilig te stellen, midden in een periode dat Russen massaal de straat op gingen om te demonstreren tegen fraude bij de parlementsverkiezingen.

Met zijn harde aanpak verwierf Volodin in de media de reputatie van „meedogenloze pragmatist” en „ware soldaat van Poetin”. Onder zijn hoede werden de recente parlementsverkiezingen begin oktober een klinkend succes voor Kremlinpartij Verenigd Rusland. En dat terwijl de kiezers massaal thuisbleven. Sinds de annexatie van de Krim in 2014 figureert Volodin op de Europese en Amerikaanse sanctielijsten.

Geen nieuweling

Volodin is geen nieuweling in de Doema. Hij bekleedde er maar liefst elf jaar lang een zetel namens Verenigd Rusland. Gewoonlijk wordt de overstap van het Kremlin naar de Doema als een degradatie beschouwd. Maar in het geval van Volodin is de transfer juist een promotie, zeggen experts. „Volodin krijgt de leiding over een zorgvuldig samengesteld parlement waar Verenigd Rusland een constitutionele meerderheid heeft. Daarbij wordt hij een publiek figuur die de kiezers zullen leren kennen”, zo schrijft oppositiekrant Novaja Gazeta.

En daarmee lijkt Volodin’s bedje gespreid voor de presidentsverkiezingen van 2024, wanneer Poetin de respectabele leeftijd van 72 jaar heeft bereikt en zal moeten uitzien naar een opvolger. Volodin lijkt geknipt voor de baan. Hij is ervaren, loyaal en ambitieus en met zijn 52 jaar nog relatief jong. De Russische media speculeren er al weken over.

Sociaaleconomische agenda

Maar eerst is het zaak dat Volodin de chaotische Doema onder controle krijgt. Bij zijn aantreden, deze woensdag, verwoordde hij in zijn speech de prioriteiten van het nieuwe parlement: „Het belangrijkste in ons werk, is zorg te dragen voor onze burgers, daarom moet de sociaaleconomische agenda vanaf nu prioriteit krijgen.” Dezelfde dag dat Volodin aantrad, kwam eindelijk ook antwoord op de vraag wie zijn opvolger in het Kremlin wordt. Dat is de 54-jarige Sergej Kirienko, voormalig hoofd van het Russische atoomagentschap Rosatom en in 1998 kortstondig premier. Met deze benoeming lijkt de laatste belangrijke vacature in het Kremlin vervult.