VN: hulpkonvooi vanuit de lucht onder vuur genomen

Bij de aanval op een hulpkonvooi die onderweg was naar Aleppo kwamen 20 mensen om. Er werd al vermoed dat de vrachtwagens uit de lucht werden beschoten.

Beeld van één van de vrachtwagens van een hulpkonvooi die op 20 september vanuit de lucht onder vuur werd genomen.
Beeld van één van de vrachtwagens van een hulpkonvooi die op 20 september vanuit de lucht onder vuur werd genomen. Foto Omar haj Kadour/ AFP

De aanval op een hulpkonvooi van de Verenigde Naties die op weg was naar Aleppo is uitgevoerd vanuit de lucht. Dat blijkt uit een analyse van satellietbeelden, zo hebben de VN woensdag op een persconferentie bekendgemaakt. Bij de gebeurtenis vielen twintig doden.

De Verenigde Staten wezen al vrij snel na de gebeurtenis met een beschuldigende vinger richting Rusland en de regeringstroepen van Assad. Zij zouden met gevechtsvliegtuigen de aanval hebben uitgevoerd. De VN denkt vrij zeker te weten dat de konvooi inderdaad vanuit de lucht onder vuur is genomen. Zo stelt Lars Bromley van de onderzoekstak UNOSAT tegenover persbureau Reuters:

“Met onze analyse hebben we kunnen bepalen dat het een luchtaanval was en ik denk dat meerdere bronnen dat bevestigen.”

Het bombardement op de vrachtwagens met hulpgoederen vond kort na het aflopen van het staakt-het-vuren plaats. President Bashar al-Assad ontkende in een interview twee weken geleden de Amerikaanse beschuldigingen. Het zijn in zijn ogen “leugens die nergens op zijn gebaseerd”.

Lees ook: Assad noemt beschuldigingen VS over Syrische rol bij aanval op hulpkonvooi “leugens”

Ook Rusland liet weten “niets te maken te hebben” met de gebeurtenis. Volgens Rusland en Syrië was het hulpkonvooi niet getroffen door een luchtaanval maar in brand gevlogen vanwege beschietingen op de grond. Het incident leidde ertoe dat besprekingen over het verlengen van de wapenstilstand werden gestaakt. Deze week verbrak de VS zelfs elk contact met Rusland over de inzet in Syrië:

Lees ook: VS breken met Rusland om Syrië

Onderzoek VN

Secretaris Generaal van de VN Ban Ki-moon kondigde afgelopen vrijdag aan dat een interne commissie zal kijken naar de gebeurtenissen en de toedracht moet onderzoeken. Hij heeft alle partijen opgeroepen hieraan medewerking te verlenen.