Verzekeraar NN Group doet bod op Delta Lloyd

NN Group doet een bod van 5,30 euro per aandeel, wat neerkomt op een overnamebedrag van 2,4 miljard euro.

Beursnotering van verzekeraar NN Group.
Beursnotering van verzekeraar NN Group. Foto ANP

Verzekeraar NN Group wil Delta Lloyd overnemen. Dat heeft het bedrijf woensdagochtend bekendgemaakt. Het doet een bod op zijn branchegenoot van 5,30 euro per aandeel. Dat is bijna 30 procent boven de huidige koers van Delta Lloyd, en komt neer op een overnamebedrag van 2,4 miljard euro in contanten.

Het bod op Delta Lloyd lijkt vijandig. Een woordvoerder van Delta Lloyd zegt dat ze zich “momenteel beramen op een reactie”. NN schrijft in de verklaring dat Delta Lloyd nog niet is ingegaan op een uitnodiging voor overleg over een eventuele overname.

Vlak na het openen van de beurs woensdagochtend schoot de koers van Deltla Lloyd omhoog. Dinsdag sloot deze op 4,12 euro per aandeel, woensdag opende hij op 5,31 euro - net boven het overnamebod.

Oude verzekeringstak ING

NN Group, voorheen Nationale Nederlanden, is de oude verzekeringstak van ING. Het ging in 2014 zelfstandig verder. Het was hierdoor gedwongen door Brussel omdat het in 2008 staatssteun had ontvangen. NN heeft ongeveer 11.500 werknemers, Delta Lloyd had er in 2015 5.200.

Lees meer over de positie van Delta Lloyd: Radicaal het roer om of stug doorgaan?

Bestuursvoorzitter Lard Friese van NN zegt dat de combinatie NN-Delta Lloyd “een leidende speler zal zijn” in de Nederlandse markt voor vermogensbeheer, verzekeringen en bankieren.

Delta Lloyd - de nummer vier verzekeraar in Nederland - heeft op dit moment 3,2 miljoen klanten in Nederland en België. Het heeft een beurswaarde van 1,9 miljard euro. De beurswaarde van NN, de een na grootste Nederlandse verzekeraar, bedraagt 9 miljard euro. Het heeft 15 miljoen klanten en bestaat uit Nationale-Nederlanden, NN en NN Investment Partners.

‘Accident waiting to happen’

Volgens NRC-redacteur Chris Hensen was het overnamebod voor Delta Lloyd een ‘accident waiting to happen’.

“De reden dat NN nu dit overnamebod doet, is omdat de beurskoers van Delta Lloyd de laatste jaren enorm gekelderd is. En dan ben je kwetsbaar voor overnames. De koers begon met instorten nadat er onduidelijkheid ontstond over de kapitaalpositie van Delta Lloyd. Die onduidelijkheid kwam door nieuwe regelgeving waar Delta Lloyd aan moest voldoen.”

Lees meer over de problemen bij Delta Lloyd: De Sleutelman van Delta Lloyd

Delta Lloyd was jarenlang met toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) in conflict over het beleggingsbeleid. Volgens DNB bracht dat te veel risico’s met zich mee. De ruzie tussen DNB en Delta Lloyd liep uiteindelijk zo hoog op dat DNB het vertrouwen in de belangrijkste bestuurders verloor. Ze eiste vorig jaar het vertrek van financieel directeur Emiel Roozen, omdat de verzekeraar geld verdiende aan handel op basis van vertrouwelijke informatie. Ook kreeg Delta Lloyd een recordboete van 23 miljoen euro.

Twitter avatar NN_Group NN Group [Press release] NN Group intends to make an all-cash offer for Delta Lloyd of EUR 5.30 per ordinary share https://t.co/IOVH5PqQnp

Dit bericht wordt aangevuld.