‘Banen op het spel bij overnamestrijd Delta Lloyd’

In de verzekeringsbranche staat de werkgelegenheid al langer sterk onder druk, net als bij de banken.

Foto ANP/Sander Koning

Of Delta Lloyd nu wel of niet wordt overgenomen door concurrent NN, er zullen hoe dan ook veel banen verdwijnen. Dat zeggen kenners van de verzekeraar, die anoniem willen blijven nu het overnamespel om Delta Lloyd is begonnen. Woensdag kondigde concurrent NN met een persbericht aan Delta Lloyd te willen inlijven. Zo’n openlijk, ongevraagd bod komt in de Nederlandse financiële sector zelden voor.

In de markt wordt het bod als vijandig geïnterpreteerd. NN, moederbedrijf van verzekeraar Nationale-Nederlanden, zegt dat de overname mogelijkheden biedt voor kostenbesparingen. Dat komt in de praktijk vrijwel altijd neer op ontslagen. Mocht er een overnamestrijd losbarsten, zal dat de prijs alleen maar opdrijven en daarmee de kans op ontslagen vergroten. Als Delta Lloyd beleggers weet te overtuigen zelfstandig ook een hogere koers te kunnen bereiken, moet er waarschijnlijk ook in de kosten gesneden worden.

Lees ook: Iedereen kan zich nu mengen in de strijd om Delta Lloyd

„Natuurlijk zal dit gevolgen hebben voor de werkgelegenheid. Dit is onderdeel van de efficiencyslag die nu gaande is in de sector”, zegt een kenner. „Over medewerkers kun je lang en breed praten maar er gaan hoe dan ook heel veel ontslagen vallen”, zegt een zakenbankier.

Bij Delta Lloyd, de op drie na grootste verzekeraar van Nederland, werken 5.200 mensen. In de verzekeringsbranche staat de werkgelegenheid al langer sterk onder druk, net als bij de banken. ING kondigde maandag aan dat er 7.000 banen verdwijnen. Vivat, het vroegere Reaal, maakte begin dit jaar bekend dat het een derde van de 3.000 banen schrapt. ASR zei vorig jaar de helft van de banen bij zijn levensverzekeringtak te schrappen. Ook bij Nationale-Nederlanden loopt een reorganisatie.

Lees ook: Giftige cocktail herschept de hele bankensector

De hele verzekeringssector kampt met moeilijke omstandigheden en experts verwachten consolidatie. De markt is verzadigd, het imago van verzekeraars is slecht door woekerpolissen en de ultralage rente zet de inkomsten onder druk.

    • Chris Hensen
    • Hanneke Chin-A-Fo