Verkiezingen

Jan Paternotte (D66) wil naar Tweede Kamer

Jan Paternotte, fractieleider van D66 in Amsterdam, wil naar Den Haag. Hij ambieert een hoge plek op de kandidatenlijst van D66 tijdens de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen in maart.

Paternotte (32) staat binnen D66 bekend als een politiek talent en wordt niet zelden genoemd als mogelijke opvolger van huidige partijvoorman Alexander Pechtold. In 2014 boekte hij met D66 in Amsterdam een grote overwinning bij de raadsverkiezingen. Paternotte koos er toen voor geen wethouder te worden, maar als fractieleider in de gemeenteraad te blijven. „Ik was heel blij dat we de grootste waren geworden, maar toch liep ik de afgelopen tijd tegen veel landelijke regels aan”, licht Paternotte zijn keuze toe. Pechtold heeft gezegd dat hij terugtreedt als D66 niet in de regeringscoalitie komt. (NRC)