Van Basten nam ‘soort van wraak’ op mij, aldus Cruijff

autobiografie Cruijff

In het boek Johan Cruijff: mijn verhaal vertelt de voetbalicoon onder meer over zijn moeizame relatie met Marco van Basten.

Cruijff en Van Basten in 2006, toen die laatste bondscoach was van het Nederlands elftal.
Cruijff en Van Basten in 2006, toen die laatste bondscoach was van het Nederlands elftal. Foto Ed Ouenaarden/ANP

Begon het dan toch met die rotte enkel? Johan Cruijff meende van wel. De moeizame relatie die hij vooral de laatste jaren met Marco van Basten had is volgens de in maart overleden voetballer uiteindelijk terug te voeren naar de periode, dertig jaar geleden, dat Van Basten bij Ajax ernstig geblesseerd raakte aan zijn enkel. Dat heeft Cruijff laten optekenen in de autobiografie Johan Cruijff: mijn verhaal, die deze donderdag verschijnt.

Cruijff was Van Bastens trainer bij Ajax toen de spits in de jaren tachtig voor het eerst enkelproblemen kreeg. Hij stelde hem toen toch op, waarna Van Basten geforceerd speelde en zichzelf bij een drieste actie ernstig blesseerde. „Als ik er zo over nadenk, dan is zijn manier van afzetten tegen mij gewoon menselijk.” Cruijff heeft het over „een soort van wraak” van Van Basten „dat hij me niet meer in alles wilde volgen”. Van Basten was woensdag onbereikbaar voor commentaar. Zijn manager herkent zich niet in het beeld dat Cruijff schetst.

Het boek, waarvan de internationale rechten via de Britse uitgeverij Pan Macmillan werden verkocht, verschijnt nu in acht landen tegelijk (behalve in Nederland in Duitsland, Frankrijk, Spanje, de VS, Italië, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk). Daarnaast verschijnt vandaag ook een Catalaanse uitgave. Volgend jaar verschijnen nog eens acht vertalingen.

Lees de recensie van Hubert Smeets: Je bent net zo lang gestoord tot je een genie bent

Voor de Nederlandse uitgave was een aparte regeling: geïnteresseerde uitgevers boden via de Johan Cruyff Foundation. Vorig jaar tijdens de Frankfurter Buchmesse waren er meerdere uitgevers in de race waarbij de bieding naar verluidt opliep tot anderhalve ton. De winnaar, Nieuw Amsterdam, komt deze donderdag met een oplage van 100.000 exemplaren. Over de afspraken met de Cruyff Foundation laat de uitgeverij niets los. Henk ter Borg, uitgever non-fictie van Nieuw Amsterdam, laat weten: „Wij hebben een contract met Cruijff, maar ik neem aan dat er van de revenuen ook geld gaat naar de verschillende initiatieven die Cruijff na zijn voetbalcarrière heeft genomen.”