UKIP-leider stapt op na achttien dagen

Ze verklaarde zich niet gesteund te voelen door de andere partijleden.

Voormalig UKIP-leider Diane James. Ze zou zich niet gesteund voelen door de rest van haar partij, en stapte daarom op.
Voormalig UKIP-leider Diane James. Ze zou zich niet gesteund voelen door de rest van haar partij, en stapte daarom op. Foto AFP

Diane James is na achttien dagen opgestapt als leider van de Britse onafhankelijkheidspartij UKIP. James bevestigde dat nieuws dinsdagavond op Twitter, nadat verschillende Britse media erover berichtten. Ze verklaarde zich niet gesteund te voelen door de andere partijleden.

In een verklaring die ze op Twitter publiceerde, schreef de 56-jarige James:

“Het is duidelijk dat ik niet genoeg autoriteit heb, maar ook niet de volle steun geniet van al mijn UKIP-collega’s in het Europees Parlement en de partijleiders om de veranderingen door te voeren waarvan ik geloof dat ze nodig zijn en waarop ik mijn campagne zou willen baseren.”

Conflict met Farage, Banks

James werd in september leider na een interne leiderschapsverkiezing. Daarvoor zat ze voor UKIP in het Europees Parlement. Ze volgde Nigel Farage op, die jarenlang het gezicht van de partij was.

Volgens NRC-correspondent in Londen Melle Garschagen botsten de ideeën van James met wat Farage en miljonair Arron Banks, financier van UKIP, voor ogen hadden voor de partij.

“James had haar eigen ideeën over wat ze met UKIP wilde. Ze wilde de partij professionaliseren, echt een politieke partij ervan maken, en minder afhankelijk van die twee mannen. Maar Farage zal altijd als de grote leider worden gezien van UKIP. Hij zat nog steeds voor de partij in het Europees Parlement. Op de achtergrond was hij nog aanwezig.”

Dat ze tegen Farage in ging, maakte James niet geliefd bij de UKIP-achterban. Zo werd ze onlangs bespuugd op een treinperron in Cardiff, waar ze erg van schrok.

Opvolger nog niet bekend

Wie James gaat opvolgen, is nog niet bekend. Volgens NRC-correspondent Garschagen zei een woordvoerder van de partij dat er mogelijk nieuwe leiderschapsverkiezingen komen. Hoewel Farage al zei dat hij “voor nog geen 10 miljoen dollar” zou willen terugkregen, wordt hij al genoemd als tijdelijk opvolger van James.

Twitter avatar chrisshipitv Chris Ship Nigel Farage speaks. He tells Press Association about returning as leader: “Not for 10 million dollars… I’m not coming back, I’m retired”

Farage was een van de drijvende krachten achter de Brexit. Enkele weken nadat de Britse bevolking koos voor een uittreden uit de Europese Unie, stopte hij als leider van UKIP.

De tweet van James, met daarin haar verklaring waarom ze stopt.

Twitter avatar DianeJamesMEP Diane James Thank you to all @UKIP supporters who attended my #MeetDiane meetings across the country over the summer. https://t.co/EQf9rUXgKA