UKIP-leider

James na 18 dagen al weer weg

Achttien dagen. Zolang duurde het tijdperk Diane James als partijleider van het eurosceptische UKIP. Dit werd dinsdag bekend.

James, die vorige maand de leiderschapsverkiezing won, zegt niet „genoeg zeggenschap te hebben, noch de volle steun geniet van prominente UKIP-leden om de partij te veranderen zoals ik noodzakelijk vind”. Ook zou James geschokt zijn om de hatelijke reacties die ze ontving. Zo is ze bespuugd terwijl ze op een treinperron stond.

Wellicht speelt mee dat James nu pas beseft dat ze onmogelijk om Nigel Farage, die de partij groot maakte, en Arron Banks, de miljardair die het financiert, heen kan. De band tussen die twee vrienden heeft de opkomst van UKIP mogelijk gemaakt en zij zijn zeer invloedrijk.

Hoe het nu verder gaat met de partij is onduidelijk. Een UKIP-woordvoerder meldt dat Farage mogelijk, ten minste tijdelijk, terugkeert. Het zou de tweede keer zijn dat hij opstapt en snel terugkeert.