Twintig sunnitische strijders in Irak per ongeluk gedood

De strijders in de omgeving van Mosul werden ten onrechte voor IS-strijders aangezien en gebombardeerd.

Gevechtsvliegtuig boven Centraal-Irak.
Gevechtsvliegtuig boven Centraal-Irak. Foto: AP Photo / Petros Karadjias

Vannacht zijn bij een luchtaanval ten zuiden van de Iraakse stad Mosul ten minste twintig sunnitische strijders omgekomen. Reuters meldt dat de strijders volgens de Iraakse politie bij vergissing werden aangezien voor strijders van de Islamitische Staat. Bij welke groepering de omgekomen sunnieten wel hoorden is niet bekend.

De aanval vond plaats rond 01.00 uur lokale tijd. Onduidelijk is of de aanval door de Iraakse luchtmacht of de Amerikaanse coalitie werd uitgevoerd.

Mosul, na Bagdad de grootste stad in Irak, is sinds juni 2014 in handen van IS. Regeringstroepen proberen de stad terug te veroveren en zijn van plan het offensief later dit jaar daadwerkelijk te starten. Vorige week maakte de Verenigde Staten bekend 600 extra militairen naar het gebied te sturen om het offensief te ondersteunen.