Aanval op politieagenten in Brussel mogelijk terreurdaad

De dader werd door een andere agent in zijn been geschoten en vervolgens gearresteerd.

Een politieman loopt tijdens het onderzoek naar de steekpartij langs een kapot mes dat op de grond ligt.
Een politieman loopt tijdens het onderzoek naar de steekpartij langs een kapot mes dat op de grond ligt. Foto Dirk Waem / AFP

In de Brusselse gemeente Schaarbeek zijn woensdagmiddag twee agenten door een man aangevallen met een mes. De vermoedelijke dader, de 43-jarige Belg Hicham D., werd door een andere agent in zijn been geschoten en vervolgens gearresteerd.

D. zou de twee agenten die in burger waren, aangevallen hebben tijdens een politiecontrole. Het Belgische federaal parket houdt rekening met terreur:

“Uit de voorlopige resultaten van het onderzoek blijkt dat het om een mogelijke terroristische aanslag zou gaan.”

Een agent werd in zijn nek gestoken, de andere in zijn buik. Ze zijn naar het ziekenhuis gebracht, maar verkeren niet in levensgevaar. Ook de dader is naar het ziekenhuis overgebracht.

Volgens de Belgische publieke omroep VRT is D. een oud-militair. Tot 2009 zou hij in het Belgische leger hebben gediend. Hij zou ook bekendstaan bij de Belgische inlichtingendiensten om zijn contacten met Syriëstrijders.

De Lambernontlaan in Schaarbeek, waar de aanval plaatsvond.

Brussel is vanmiddag tevens opgeschrikt door twee bommeldingen. Zowel het Noordstation als het Portalisgebouw, waar het Brusselse Openbaar Ministerie is gevestigd, werden ontruimd. Beide plekken zijn inmiddels weer vrijgegeven.