Tot 3,5 jaar cel voor busoverval met mes in Almere

De overval, die plaatsvond in juni, was onderdeel van een reeks incidenten dit jaar met Connexxionbussen in Almere.

Een bushalte in Almere Kruidenwijk.
Een bushalte in Almere Kruidenwijk. Foto ANP/Remko de Waal

Twee mannen uit Almere hebben woensdag tot 3,5 jaar cel gekregen voor een gewapende overval op een bus. Dat maakte de rechtbank in Lelystad bekend. De overval, die plaatsvond in juni, was onderdeel van een reeks incidenten dit jaar met Connexxionbussen in Almere.

Bij het incident bedreigde het tweetal de buschauffeur en een passagier met een mes. Ze namen geld en autosleutels van de chauffeur mee.

Schadevergoeding

Hoofdverdachte Wesley W. (23) kreeg 3,5 jaar cel van de rechter. Ook moet hij ook nog ruim 130 openstaande dagen aan voorwaardelijke straffen gaan uitzitten. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eerder drie jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Medeverdachte Roy O. (30) kreeg twee jaar, waarvan zes voorwaardelijk. Het OM had twee en een half jaar geëist, met zes maanden voorwaardelijke straf.

De rechtbank concludeerde dat de slachtoffers “veel nadelige gevolgen” ondergaan van de overval. Allebei de daders moeten ook een schadevergoeding betalen aan het slachtoffer. De buschauffer krijgt 5000 euro, de passagier 500 euro. En Connexxion krijgt een vergoeding van bijna 2000 euro.

Staking

In Almere gingen in april buschauffeurs van Connexxion in staking. Aanleiding daarvoor was een reeks geweldsincidenten die op verschillende bussen in de stad plaatsvond. De chauffeurs staakten omdat ze van de gemeente meer toezeggingen wilden over veiligheidsmaatregelen.

In juni werden verschillende bussen in Almere bekogeld met steentjes. De incidenten vonden plaats in de Kruidenwijk, waar busverkeer een paar jaar geleden ook al werd verstoord door lokale jeugd. Na het gooien met de steentjes afgelopen juni, schortte vervoerder Connexxion tijdelijk verschillende buslijnen op.