Thailand

Chinese studentenleider opgepakt

Joshua Wong, de 19-jarige Chinese student die twee jaar geleden uitgroeide tot het gezicht van de pro-democratieprotesten in Hongkong, is dinsdag in Thailand gearresteerd. Wong werd op een vliegtuig gezet naar Hongkong. Of hij daarmee weer een vrij man is, was woensdagmorgen niet duidelijk. De door hem en medestanders opgerichte partij Demosistō liet in een verklaring op Facebook weten dat Wong op het vliegveld in Bangkok is opgepakt. Hij was onderweg naar een evenement bij een universiteit over politiek activisme, waar hij zou spreken. Thaise autoriteiten zouden hem hebben gearresteerd op verzoek van Beijing.

In augustus werd Wong al veroordeeld tot tachtig uur werkstraf. Volgens de Chinese autoriteiten had hij zich schuldig gemaakt aan het organiseren van illegale bijeenkomsten. In 2014 blokkeerden tienduizenden studenten en scholieren elf weken het centrum van Hongkong – de ‘Paraplu-revolte’. Daarna werd Wong een internationale ambassadeur voor de pro-democratiebeweging in zijn regio. (NRC)

    • Liza van Lonkhuyzen