Rusland schort verdrag nucleaire samenwerking met VS op

Eerder maakte Rusland al bekend geen plutonium meer te vernietigen, zoals met de VS was afgesproken.

Een nucleaire reactor in Rusland.
Een nucleaire reactor in Rusland. Foto Wikimedia Commons

Een verdrag waarin geregeld wordt dat Rusland met Amerika samenwerkt om onderzoek te doen naar de vreedzame inzet van nucleaire technologie is woensdag door Rusland opgeschort. Dat meldt de Russische overheid op zijn officiële website.

Het opschorten van de overeenkomst is een nieuwe stap in de verslechtering van de diplomatieke relaties tussen Rusland en de VS, die alles te maken lijkt te hebben met de onenigheid over een oplossing voor de oorlog in Syrië. Maandag besloot Rusland al een verdrag met de VS nietig te verklaren dat er in voorziet dat 34 ton hoogradioactief plutonium vernietigd moet worden.

Officieel was dat omdat de VS zich niet aan de afspraken uit het akkoord zouden houden, maar er werd ook gezegd dat de spanningen tussen beide landen een rol speelden bij het besluit. Een paar uur na de Russische bekendmaking zeiden de VS voorlopig niet meer onderling met Rusland over Syrië te willen praten.

Lees ook: VS breken met Rusland om Syrië

Sancties

Rusland zegt het verdrag over onderzoek naar vreedzaam gebruik van nucleaire technologie op te schorten vanwege Amerikaanse sancties tegen Rusland. Daarmee doelt Rusland op sancties die Amerika instelde vanwege de rol van Rusland in het Oekraïne-conflict. Die zouden directe gevolgen hebben voor de samenwerking op dit gebied, meent Rusland.

Het verdrag werd in september 2013 in Wenen ondertekend. Het was onderdeel van een van de grootste speerpunten uit Obama’s buitenlandbeleid: het terugbrengen van de hoeveelheid kernwapens in de wereld.