Rijbewijs afnemen helpt vaak niet bij zware drinkers

In Nederland rijden er tussen de 90 en 125 duizend alcoholovertreders rond die met meer dan zes glazen in de auto zijn gestapt.

Een politieagent neemt een blaastest af tijdens en grote controle actie.
Een politieagent neemt een blaastest af tijdens en grote controle actie. Lex van Lieshout / ANP

Traditionele politiemaatregelen, zoals het rijbewijs afnemen of boetes, hebben vaak geen effect bij zware alcoholovertreders. Dat schrijven onderzoekers in een rapport van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

In Nederland rijden er tussen de 90.000 en 125.000 zware alcoholovertreders rond, zo berekende het verkeersonderzoeksbureau. Minstens 45 procent van deze groep blijkt ook na aanhouding door de politie weer met veel alcohol in de auto te stappen. De groep zware alcoholzondaars is verantwoordelijk voor tweederde van alle ernstige alcoholongevallen, oftewel tussen de 50 en 95 doden per jaar.

Lees meer over alcoholverslaving: Het begint bij een glas per dag

Een zware alcoholovertreder heeft tenminste één overtreding begaan met een alcoholgehalte van 1,3 promillage of hoger, wat bij mannen neerkomt op meer dan zes en een half glazen alcohol. Voor bestuurders die meer dan vijf jaar hun rijbewijs hebben, geldt een limiet van 0,5 promillage.

Relatief vaak man en verslaafd

Jaarlijks worden ongeveer 7.500 van deze zware alcoholovertreders door de politie aangehouden. Het gaat meestal om mannen, die relatief vaak alleenstaand en laagopgeleid zijn. Slechts 13 procent van de zware overtreders is vrouw.

Vaak is er sprake van een alcoholverslaving en zijn er psychiatrische nevenproblemen. Daarnaast hebben heeft de groep de neiging om rijden onder invloed te bagatelliseren en zijn de alcoholzondaars relatief vaak betrokken bij andere criminaliteit.

Het SWOV adviseert in het rapport een toegesneden intensieve behandeling om overtreders van hun alcoholverslaving af te helpen. Daarnaast wordt gepleit voor preventieve alcoholsloten voor verslaafden. De maatregel waarbij alcoholsloten in worden gezet was juist afgeschaft. Eind september werd bekend dat nog voor het einde van dit jaar alle alcoholsloten uit auto’s worden gehaald. Voor de leverancier was het een verlieslijdend project geworden, die stopt daarom binnenkort met haar werkzaamheden.