Satellietbeelden VN tonen verwoesting Aleppo

De beelden tonen Oost-Aleppo voor en na de hernieuwde aanvallen van het regime en Rusland, sinds de wapenstilstand mislukte.

Een van de vrijgegeven satellietbeelden.
Een van de vrijgegeven satellietbeelden. Beeld UNITAR-UNOSAT via AP

De VN heeft woensdag satellietbeelden vrijgegeven van de gevolgen van de bombardementen van het regime van Assad en Rusland op het belegerde oosten van Aleppo. Volgens de VN laten de beelden een “afschuwelijke hoeveelheid nieuwe schade zien”.

De beelden zijn gepubliceerd door UNOSAT, een VN-instelling die satellietbeelden gebruikt voor humanitaire doeleinden. De delen van Aleppo die er zichtbaar op zijn, zijn gedurende de al 5,5 jaar durende oorlog vaker getroffen. Maar volgens een woordvoerder tegenover persbureau AP is er een “aanzienlijk deel extra schade” op de nieuwste beelden te zien. Dat er zoveel schade was, maakte het moeilijk de beelden te analyseren:

“Voor een groot deel kijk je naar puin dat naar een andere plek verschoven is. Maar de schade is zeker zichtbaar.”

Voor en na

Van een aantal delen van Aleppo toonde UNOSAT beelden hoe het er op 18 september uit zag en hoe precies een week later. Op 19 september werd een hulpkonvooi nabij Aleppo door een luchtaanval getroffen, uren nadat het regime van Assad een moeizaam tot stand gekomen wapenstilstand opzegde. Sindsdien voeren de Russen en Assad luchtaanvallen op Oost-Aleppo uit met extreem zware bommen.

Oost-Aleppo is in handen van de rebellen en volledig omsingeld door het regime. De leefomstandigheden zijn schrijnend. Volgens de VN worden er onder meer brandbommen en bunker busters ingezet. Daarmee kunnen tunnels en schuilkelders worden opgeblazen.

Lees ook over de nieuwe aanvallen: Groot grondoffensief tegen Aleppo

Een flink deel van een huizenblok in het Karm ad Da’a’-district is door luchtaanvallen verwoest. Verschuif de slider om de situatie voor en na de bombardementen te vergelijken

Op deze foto’s is duidelijk te zien dat er luchtaanvallen zijn uitgevoerd op een weg in het Sha’ar-district

Hulpkonvooi

UNOSAT liet zich ook uit over het bombardement op het hulpkonvooi op 19 september. Daarbij kwamen twintig mensen om en werden achttien vrachtwagens vernietigd. Volgens UNOSAT is het duidelijk dat het konvooi door een luchtaanval werd getroffen. “Bij luchtaanvallen bekijk je naar de grote van de krater en het type krater,” aldus een woordvoerder. De krater die zichtbaar is op satellietfoto’s van het hulpkonvooi laten “vrijwel zeker sporen van uit de lucht afgeworpen munitie zien”.

Lees ook het commentaar van NRC: Bombardement op Aleppo benadert Dresden en Guernica

Eerder hield de VN zich nog op de vlakte over hoe het hulpkonvooi werd vernietigd. Het sprak tot nu toe slechts over “een aanval”. De VS menen dat Rusland verantwoordelijk is, maar dat land ontkent. Rusland heeft zelfs gezegd te betwijfelen of het konvooi überhaupt wel is aangevallen. Het land opperde de mogelijkheid dat het konvooi uit zichzelf in brand was gevlogen en verzocht de VN om een officieel onderzoek. Secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft een interne commissie ingesteld om definitief uit te zoeken wie achter de aanval zit.

De VN gaf ook deze foto’s vrij van schade in Aleppo