Poolse regering: geen verbod op abortus bij verkrachting

De vicepremier zegt dat de protesten tegen het voorstel voor een verbod “reden tot nadenken en nederigheid” waren.

Onder meer in Warschau verzamelden zich duizenden in het zwart geklede mensen om tegen het voorstel te protesteren.
Onder meer in Warschau verzamelden zich duizenden in het zwart geklede mensen om tegen het voorstel te protesteren. Foto Slawomir Kaminski / Reuters

Er komt geen Pools totaalverbod op abortus, zoals een grote conservatieve groep in het land graag zou zien. Dat heeft Jaroslaw Gowin, vicepremier en minister van Wetenschap en Hoger Onderwijs in de conservatieve PiS-regering, woensdag gezegd op de Poolse radio. De massaprotesten van maandag “hebben ons aangezet tot nadenken en nederigheid”, voegde hij eraan toe. Of abortus in geval van ziekte of afwijkingen bij het ongeboren kind toegestaan blijft, heeft hij niet gezegd.

In Polen is abortus in principe verboden, tenzij sprake is van incest, verkrachting, levensgevaar voor de moeder of een grote kans op een ernstige handicap bij het kind. De streng katholieke groep Ordo Iuris kwam met een initiatief om de wet verder aan te scherpen, waardoor abortus alleen nog toegestaan zou zijn als het nodig is om het leven van de moeder te redden.

450.000 handtekeningen

450.000 mensen steunden het voorstel door een petitie te tekenen. Daardoor moest het parlement het voorstel bestuderen. Hoewel de kans dat het verbod compromisloos zou worden overgenomen van meet af aan klein was, ziet NRC-correspondent Roeland Termote in de uitspraken van Gowin toch een verschuiving in de toon van de regering:

“Op de dag van de protesten lieten regeringsvertegenwoordigers, zoals de minister van Buitenlandse Zaken, zich heel denigrerend uit over de demonstranten. Dat doet Gowin niet. Dat geeft aan dat regering geschrokken is van de protesten.”

De controverse rond de Poolse abortuswet was ook in de rest van Europa reden tot zorg. De kwestie wordt woensdagavond besproken in het Europees Parlement.