Ouwe rockers horen? Nu kan het nog

Pop

Van de Stones tot McCartney, de grootste rocklegendes staan dit weekend op Desert Trip, een concert in de Californische woestijn.

Collage/bewerking fotodienst NRC
Collage/bewerking fotodienst NRC Foto's AFP, Andreas Terlaak, AP, Reuters / Bewerking fotodienst nrc

De line-up had niet misstaan op het affiche van een rockfestival uit de jaren zestig. Maar gek genoeg speelden ze nooit eerder samen. Komend weekend gaat dat voor het eerst in de geschiedenis gebeuren. Dan staan The Rolling Stones, Paul Mc Cartney, The Who, Bob Dylan, Roger Waters en Neil Young allemaal op Desert Trip, een ‘driedaags concert’ in de Zuid-Californische woestijn.

Rocklegendes

Rocklegendes zijn het, stuk voor stuk. Samen hebben ze de popcultuur gegrondvest en vormgegeven. Allemaal schopten ze het al tot de Rock and Roll Hall of Fame. Om ze samen te krijgen voor dit rockconcert van de eeuw moest concertpromotor Goldenvoice ze naar schatting 7 miljoen dollar (6,25 miljoen euro) per optreden betalen. De shows vinden plaats op het terrein van de Empire Polo Club in Indio, waar ieder voorjaar het invloedrijke muziekfestival Coachella gehouden wordt. Vanwege de respectabele leeftijd van de bands op Desert Trip – de gemiddelde leeftijd van de muzikanten is 72,5 jaar – heeft het evenement intussen de bijnaam ‘Oldchella’ gekregen.

De tekst gaat verder na deze video

Het belooft een in alle opzichten legendarisch evenement te worden. De Stones en de Beatles hebben slechts twee keer het podium gedeeld, de laatste keer was meer dan een halve eeuw geleden. McCartney en Dylan hebben zelfs nog nooit samen op een festival gestaan. „Het wordt een geweldig weekend”, beloofde Who-zanger Roger Daltrey aan de BBC. „Ze zullen er allemaal zijn, op dezelfde plek, op dezelfde tijd. Het is ongelofelijk eigenlijk. Het is ongelofelijk dat we er nog steeds allemaal zijn.”

De tekst gaat verder na deze video

De 70.000 kaarten die voor het weekend beschikbaar waren, waren binnen drie uur uitverkocht. Daarom plakte Goldenvoice er nog een identiek weekend aan vast. Op 14, 15 en 16 oktober zullen de rockers hun kunstje herhalen, waarmee het honorarium per band op het astronomische bedrag van 14 miljoen dollar (12,5 miljoen euro) komt. De Stones en Dylan trappen de vrijdagavonden af, McCartney en Young doen de zaterdagen en Waters en The Who sluiten de weekenden op zondag af. Zodra de zon ondergaat, rond half zeven, zal er gespeeld worden: twee volledige sets per avond.

De tekst gaat verder na deze video

Feestje voor rijke babyboomers

Ook de gemiddelde leeftijd van het publiek zal veel hoger zijn dan die van het doorsnee festivalpubliek. Desert Trip profileert zich met filmpjes op zijn website als een hip feestje voor rijke babyboomers, die aan komen rijden in hun rode cabriolets en logeren in de vele luxe resorts in de Coachella Valley. Toegang tot het driedaagse evenement begint bij 399 dollar (355 euro) voor staanplaatsen. Een zitplaats kost tussen de 699 en 1599 dollar (622-1425 euro), afhankelijk van de afstand tot het podium. Voor dat geld krijg je dan wel een welkomstpakket thuisgestuurd met daarin je polsbandje, een 36-pagina tellend glossy boekwerk en een retro 3D-viewmaster met woestijnplaatjes. Ter vergelijking: Woodstock kostte in 1969 slechts 18,50 dollar voor vier dagen - omgerekend naar de huidige tijd is dat ongeveer 117 dollar. En toen speelden er meer dan dertig bands, waaronder ook The Who.

De tekst gaat verder na deze video

Aan eten en drinken is uiteraard ook gedacht. Uit heel Amerika worden topkoks ingevlogen die in de rozentuin van de poloclub viergangenpicknicks komen verzorgen aan lange tafels met wit linnen. Voor 499 dollar (445 euro) kun je zo’n ‘all-inclusive food and drink culinary experience’ boeken. Overnachten op het terrein is mogelijk in safaritenten of indianentipi’s (1600 dollar per weekend). Met je eigen camper komen, is ook een optie (950 dollar voor een standplaats). En dan zijn er ook nog allerlei combideals te sluiten met een van de omliggende hotels. La Quinta heeft bijvoorbeeld nog tweepersoonskamers met twee weekendpassen met staanplaatsen in de aanbieding voor 7.999 dollar (ruim 7.000 euro). Intussen verhuren mensen via AirBNB hun huizen en zelfs hun grasveldjes voor vele honderden dollars per nacht.

De tekst gaat verder na deze video

De artiesten zelf lijken er in ieder geval zin in te hebben. Op Neil Young na hebben alle bands op hun eigen facebookpagina’s korte promofilmpjes gepost, waarin ze iets bijzonders beloven voor de maand oktober, zonder overigens de naam Desert Trip te noemen. The Who laat in hun clipje zien dat ze ‘My Generation’ na vijftig jaar nog met net zo veel geestdrift kunnen spelen. „We moeten het onder ogen zien”, zei zanger Roger Daltrey tegen de BBC, „dat we ons aan het eind van een tijdperk bevinden. Wij zijn de laatsten van onze generatie.” Dit is misschien wel de allerlaatste kans om deze rocklegendes te zien, wil hij maar zeggen. En, verwijzend naar het recente overlijden van Prince en David Bowie: „Je hoeft maar naar de necrologieën in de krant te kijken dat we niet erg goed zijn in oud worden.”