Oud-minister adviseert ING in Duitsland

Peer Steinbrück in 2009, in zijn functie als minister van Financiën.
Peer Steinbrück in 2009, in zijn functie als minister van Financiën. EPA/Jonathan Brady

De voormalige Duitse minister van Financiën Peer Steinbrück gaat het bestuur van de Duitse tak van ING adviseren. Dit kondigt Steinbrück deze week aan in een interview met het Duitse weekblad Die Zeit.

De sociaal-democraat Steinbrück krijgt een adviesrol bij ING-DiBa, een volledige dochter van ING met hoofdkantoor in Frankfurt.

Steinbrück (69) was in de jaren 2005-2009 minister van Financiën onder bondskanselier Angela Merkel. In 2013 deed hij als lijsttrekker voor de SPD tevergeefs een gooi naar het kanselierschap.

Steinbrück zei dat ING-DiBa als bank goed past bij zijn sociaal-democratische politieke overtuiging. De bank werd in 1965 door vakbondsman Georg Leber opgericht als Bank für Sparanlagen und Vermögensbildung AG. Via de bank wilde Leber arbeiders de mogelijkheid geven vermogen op te bouwen.

Lees ook: ING schrapt duizenden banen: IT wordt nóg belangrijker

In 1998 nam ING een aandeel in de bank, in 2003 nam de Nederlandse bank de Duitse instelling volledig over. ING-Diba heeft ruim 8 miljoen klanten.

Steinbrück staat volgens Die Zeit bekend als criticus van het roekeloze gedrag van banken. Maar juist ING-DiBa is wat dit betreft nooit “in misstappen of manipulatie verwikkeld geweest”. De bank is juist “zeer conservatief en risicoschuw” aldus Steinbrück.

Ten tijde van zijn ministerschap had Steinbrück Gerrit Zalm als collega in Nederland. Zalm leidt nu ABN Amro, een concurrent van ING.