Opnieuw ruim 4.600 migranten van zee gered

Ze probeerden vanuit Libië de oversteek naar Italië te maken. Deze week zijn al meer dan 10.000 migranten opgepikt uit de Middellandse Zee.

Beeld van migranten die wachten om gered te worden voor de kust van Libië, afgelopen dinsdag.
Beeld van migranten die wachten om gered te worden voor de kust van Libië, afgelopen dinsdag. Foto Aris Messinis/AFP

De Italiaanse kunstwacht heeft dinsdag opnieuw duizenden migranten van zee gehaald. In meer dan dertig reddingsoperaties werden voor de kust van Libië meer dan 4.650 mensen opgepikt omdat hun boten het dreigden te begeven, zo meldt persbureau Reuters. Van 28 migranten die de overtocht niet haalden, zijn de lichamen inmiddels geborgen.

Eerder al moesten op maandag ruim 6.000 mensen in veiligheid worden gebracht die ronddobberden op de Middellandse Zee. Daarmee komt het totaal over twee dagen op meer dan 10.000.

Mensensmokkelaars maken momenteel gebruik van het relatief gunstige weer om hun boten de zee op te sturen. Migranten worden daarbij in overvolle vaartuigen geplaatst. Zo werd afgelopen maandag een groep van 725 inzittenden van één boot opgepikt. Ten minste negen mensen overleefden de overtocht toen niet.

Dit jaar al meer doden op zee dan in geheel 2015

Volgens de internationale migrantenorganisatie IOM arriveerden in 2016 tot eind vorige maand 302.486 mensen aan in Italië, terwijl ruim 3.500 migranten om het leven kwamen. Dat is nu al flink meer dan vorig jaar toen 2.986 van hen de dood vonden op zee.