Onderzoek ministerie

Weinig effectief gekort op ontwikkelingshulp

De eerste grote bezuinigingsoperatie uit 2010 op de begroting voor Ontwikkelingssamenwerking is zijn doel deels voorbij geschoten. Hoewel de bedoeling was het nog beschikbare hulpgeld effectiever te besteden is dit voor een aantal landen niet gelukt.

Dit stelt het interne onderzoeksbureau IOB van het ministerie van Buitenlandse Zaken in een studie naar de bezuinigingen die het eerste kabinet Rutte op deze begroting tot stand bracht. Om jaarlijks 750 miljoen euro te kunnen besparen werd besloten de bijzondere hulprelatie met 33 landen terug te brengen tot 15.

Volgens de onderzoekers is bijvoorbeeld in Burkino Fasso de hulprelatie te abrupt afgebroken. Huidig minister Ploumen (PvdA) erkent dat „een langzamere uitfasering” beter was geweest. (NRC)