Opinie

    • Margot Poll

„Met Steunenberg”

Margot Poll belt met oud Heracles-doelman Arend Steunenberg (71), walking footballer van het eerste uur

Arend Steunenberg (met rood hesje)
Arend Steunenberg (met rood hesje)

Morgen spelen 60-plussers walking football in Amsterdam - wandelvoetbal voor ouderen. Ze spelen in teams van zeven spelers op een klein veld. Er mag alleen gewandeld worden en de bal mag niet boven de heup komen.

U heeft tien jaar in de eredivisie gespeeld. Frustreren de spelregels niet?

„Het is onnatuurlijk wat we doen, want als je een versnelling wilt inzetten, wordt er gefloten. Snelwandelen mag ook niet. Maar het ergste vind ik dat er niet gekopt mag worden.”

De spelregels moeten nog een beetje worden aangepast?

„Ja, het moet meer op voetbal gaan lijken. Het is nu te veel fitness voor ouderen, terwijl er genoeg mannen van mijn leeftijd zijn die iets meer willen dan wandelen.”

Jullie worden ook serieus gekeurd. Zelfs de buikomvang wordt gemeten.

„Ja, dat is echt onzin. Er worden wat testen en metingen verricht, zoals dat bij een sportkeuring gaat. Dat gebeurt om risico’s uit te sluiten. Maar het walking football draait vooral om de gezelligheid en de sociale contacten.”

Met welke doelman van nu kunnen we u vergelijken?

„Zonder twijfel met de keeper van Feyenoord, Brad Jones. Die keept zoals een keeper moet doen: met zijn handen. De meeste keepers blijven op de doellijn staan, maar een keeper moet het 5-meter- terrein voor zichzelf opeisen door te vangen of te stompen. Dan zie je die aanvallers als het goed is nooit meer terug.”

Morgen is er een walking football-toernooi in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Bent u erbij?

„Nee, helaas niet. Ik zit in de lappenmand en hoor maandag of ik geopereerd moet worden. Als dat niet zo is, sta ik woensdag gewoon weer op het veld om te trainen.”

    • Margot Poll