Kookboek

Heruitgave van de favoriete recepten van Salvador Dalí en zijn vrouw Gala

Op latere leeftijd gaf de beroemde surrealistische kunstenaar Salvador Dalí (1904 - 1989) zijn jongensdroom (chef worden) enigszins gestalte met een bijzonder kookboek, Les Diners de Gala. Het boek verscheen in 1973 eenmalig bij de Franse uitgever Felicie met de recepten die Dalí en zijn vrouw Gala (1894 - 1982) hadden verzameld voor de extravagante diners die zij samen organiseerden. Meer dan veertig jaar later zijn naar verluidt nog maar 400 exemplaren in omloop, waar meestal honderden euro’s voor worden neergeteld.

Binnenkort is het boek opnieuw te verkrijgen: eind november brengt uitgeverij Taschen het terug op de markt voor 50 euro. De herdruk bevat alle 136 recepten, door Dalí rijkelijk voorzien van zijn vaak bizarre illustraties. Maar wat staat er op het menu als je een surrealist laat koken: duizend jaar oude eieren, kalfskoteletten gevuld met slakken en kikkerpasteitjes. Een deel van het boek is gewijd aan gerechten vol afrodisiaca. (NRC)