Iedereen kan zich nu mengen in de strijd om Delta Lloyd

Delta Lloyd

Elke geïnteresseerde partij kan zich nu melden met een beter bod dan de 2,4 miljard euro van NN. Welke opties heeft Delta Lloyd nu?

Illustratie Pepijn Barnard

Dit hebben we niet meer gezien sinds 2007. Toen kreeg ABN Amro een brief van aandeelhouder TCI, die eiste dat de bank zichzelf opknipte of in zijn geheel te koop zette. Dat luidde het begin in van een harde overnamestrijd.

Woensdag was het de beurt aan Delta Lloyd, een van de grootste verzekeraars van het land. Concurrent NN-Group, het vroegere Nationale-Nederlanden, overrompelde Delta Lloyd door zijn belangstelling voor een overname publiek te maken. NN probeerde sinds half september om met Delta Lloyd in onderhandeling te komen, maar die hield de boot steeds af. En dus besloot NN tot een agressievere strategie.

„Dit is het eerste vijandige bod in financiële sector sinds ABN Amro”, zegt een fusie- en overnameadvocaat die vanwege de gevoeligheid anoniem wil blijven.

Door het persbericht van woensdagochtend is de jacht geopend. Elke geïnteresseerde partij kan zich nu melden met een beter bod dan de 2,4 miljard euro van NN. Dat Delta Lloyd hier niet op zit te wachten, blijkt onder andere uit de reactie van de Amsterdamse verzekeraar. Delta Lloyd noemde het bod “ongevraagd”. Volgens dezelfde advocaat is dat “codetaal voor: we beschouwen dit bod als vijandig”.

Welke opties heeft Delta Lloyd nu?

1. Aandeelhouders overtuigen

De beslissing is niet aan Delta Lloyd, maar aan zijn aandeelhouders. Het bestuur van Delta Lloyd kan alleen een advies geven. Als de verzekeraar zelfstandig wil blijven, moet de top aandeelhouders ervan zien te overtuigen dat Delta Lloyd op autonome wijze evenveel waard kan worden als het bod van NN.

Delta Lloyd zal willen zeggen dat er afgelopen jaar al veel vooruitgang is geboekt in de bedrijfsvoering en dat er nog veel meer in het vat zit. Te denken valt aan snijden in de kosten en het beschikbaar maken van meer kapitaal voor aandeelhouders. Maar ondanks alle maatregelen van het afgelopen jaar steeg de kwakkelende aandelenkoers nauwelijks.

Analist Joost van Beek van vermogensbeheerder Theodoor Gilissen: „Delta Lloyd moet met een paar hele goede argumenten komen waarom aandeelhouders tegen dit bod zouden moeten zijn.”

De grote aandeelhouders van Delta Lloyd, onder wie het Taiwanese conglomeraat Fubon, het Amerikaanse investeringsfonds Highfields en mediamagnaat John de Mol hebben woensdag niet gereageerd.

Lees ook: Gehavend Delta Lloyd is voor NN Group een makkelijke prooi

2. Publiek en toezichthouder opzetten tegen het bod

deltagrafiek

NN is geen onbekende buitenlandse partij, maar een Nederlands bedrijf met Nederlandse klanten. Dat kan Delta Lloyd in zijn voordeel gebruiken. NN hecht aan zijn reputatie, dus een vijandige overname doorzetten wordt moeilijker voor NN als Delta Lloyd het Nederlandse publiek en de politiek tegen de overname weet op te zetten. De reactie van Delta Lloyd woensdag past in deze gedachte.

Delta Lloyd kan ook nog wijzen op eventuele risico’s voor de stabiliteit van de financiële sector: door een overname door NN ontstaat de grootste verzekeraar op de Nederlandse markt. Als daar iets mis mee zou gaan, zou te grote gevolgen voor de economie kunnen hebben. Dat mag toezichthouder De Nederlandsche Bank niet laten gebeuren. Echter, DNB wil juist dat verzekeraars fuseren om te voorkomen dat ze door gebrekkige winstgevendheid omvallen.

3. Een beschermingsmuur optrekken

Delta Lloyd heeft bescherming tegen een vijandige overname. De Stichting Continuïteit Delta Lloyd kan in geval van nood een meerderheid van de aandelen van Delta Lloyd in handen krijgen en het vijandige bod van NN zo wegstemmen. Dat kan een succesvolle strategie zijn: met hulp van een vergelijkbare stichting blokkeerde KPN in 2013 een vijandige overname door het Mexicaanse América Móvil.

Zo’n stichting mag echter niet zomaar elke overname dwarsbomen. De biedende partij kan de beschermingsmuur aanvechten bij de rechter. Ook is zulke bescherming altijd tijdelijk. Wel kan Delta Lloyd’s beschermingsstichting voor een hoop vertraging zorgen, waardoor NN misschien afdruipt.

Lees meer over de positie van Delta Lloyd: Radicaal het roer om of stug doorgaan?

4. Een reddende ‘witte ridder’ zoeken

Delta Lloyd kan proberen een fusiepartner te zoeken waarbij ze niet zó nadrukkelijk de onderliggende partij is. Behalve NN is misschien ook de Chinese verzekeraar Anbang geïnteresseerd. Anbang kocht vorig jaar na een harde onderhandelingsstrijd met het ministerie van Financiën de genationaliseerde verzekeraar Reaal (nu Vivat). Na die overname greep Anbang hard in bij het bedrijf, met onder andere 1.000 ontslagen tot gevolg.

ASR, dat nog voor merendeel in handen van de staat, kan gezien worden als een vriendelijkere partner. ASR is niet zoveel groter en dat zou meer een fusie van gelijken zijn. Overigens gaan alle specialisten ervan uit dat er bij Delta Lloyd na een overname hoe dan ook veel ontslagen zullen vallen, wie de koper ook is.

5. Het bod van NN omhoog krijgen

Als al het voorgaande niet werkt, zit er nog maar een ding op voor Delta Lloyd: zich over laten nemen – maar dan wel tegen een zo hoog mogelijke prijs. De 5,30 euro die NN per aandeel biedt is weliswaar 30 procent meer dan de beurskoers van vóór het bod, maar dat maakt het verlies dat beleggers het afgelopen jaar geleden hebben bij lange na niet goed. Voor de zomer van 2015 kostte het aandeel nog 17 euro. Door flink tegen te spartelen, kan Delta Lloyd proberen er een hoger bod uit te slepen.