Guterres vrijwel zeker nieuwe secretaris-generaal VN

De VN-Veiligheidsraad steunt de Portugese oud-premier als opvolger van Ban Ki-moon.

Antonio Guterres
Antonio Guterres Foto Kena Betancur / AFP

De voormalige Portugese premier António Guterres is favoriet om de nieuwe secretaris-generaal van de Verenigde Naties te worden. Dat heeft de VN-Veiligheidsraad woensdag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Hij volgt daarmee hoogstwaarschijnlijk Ban Ki-moon op, wiens tweede vijfjarige termijn op 31 december eindigt.

De de Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin bracht het nieuws woensdag in gezelschap van de andere veertien leden van de Veiligheidsraad naar buiten:

“Vandaag hebben we na een zesde informele stemming een duidelijke favoriet, en zijn naam is António Guterres.”

De tekst gaat verder onder de video.

Stemmingen

De stemmingen, straw polls, in de raad zijn geheim. De leden mochten van alle tien de kandidaten aangeven of die op steun, geen steun of geen van beiden kon rekenen. Guterres werd volgens Reuters door dertien leden gesteund, twee anderen stemden neutraal.

Naar verwachting volgt donderdag een nieuwe stemming in de Veiligheidsraad, waarbij Guterres de steun moet krijgen van ten minste negen landen. Ook mag er geen veto op hem worden uitgebracht. Als Guterres opnieuw steun krijgt, en dat is gezien de stemming van woensdag hoogstwaarschijnlijk het geval, draagt de Veiligheidsraad hem voor in de Algemene Vergadering.

Andere kandidaten

Vooraf werd gespeculeerd dat de Veiligheidsraad het liefst een Oost-Europese vrouw zou kiezen. Oost-Europa, inclusief Rusland, heeft nog nooit een secretaris-generaal geleverd. Bovendien zijn alle secretarissen-generaal tot nu toe mannen geweest. Daarom werd de Bulgaarse Europees Commissaris Kristalina Georgieva dikwijls genoemd als een van de favorieten.

Er hadden zich dertien kandidaten gemeld voor de baan. Drie van hen haakten woensdag voorafgaand aan de stemming af. Daarna waren er nog vijf mannen en vijf vrouwen over.