Gehavend Delta Lloyd is voor NN Group een makkelijke prooi

Verzekeraars

Concurrent NN Group doet vijandig overnamebod van 2,4 miljard euro op „verrast” Delta Lloyd.

Foto ANP / Sander Koning

Het was een accident waiting to happen. Maar toch zegt een woordvoerder van Delta Lloyd dat de verzekeraar „totaal verrast” is door het overnamebod dat concurrent NN Group woensdagochtend deed. NN Group, het voormalige Nationale-Nederlanden, wil voor 2,4 miljard euro cash Delta Lloyd overnemen.

Delta Lloyd, de op drie na grootste verzekeraar van Nederland, wordt gezien als overnameprooi sinds de aandelenkoers ruim een jaar geleden instortte. Het bedrijf (balanstotaal 73,5 miljard en 5.200 werknemers) verloor vorige zomer driekwart van zijn beurswaarde en is daar ondanks drastische ingrepen niet van hersteld.

Lees ook: Verzekeraar NN Group doet bod op Delta Lloyd

De markt interpreteert het bod van 5,30 euro per aandeel, een premie van 29 procent op de slotkoers van dinsdag, als vijandig. Analist Joost van Beek van vermogensbeheerder Theodoor Gilissen zegt in een reactie: „Het is duidelijk dat het bestuur van Delta Lloyd hier niet veel zin in heeft. Er is net een krachtige nieuwe financieel directeur aangesteld en er zijn nog andere versterkingen geweest in het bestuur.” Volgens hem is dat een teken dat Delta Lloyd zelfstandig wil blijven.

Delta Lloyd zegt maandag een brief met het bod van NN te hebben gekregen. Woensdag reageerde de verzekeraar neutraal op het persbericht. Delta Lloyd verklaarde het bod te zullen „overwegen”.

deltagrafiek

NN-topman Lard Friese zei daarentegen woensdagochtend in een telefonische persconferentie dat hij het Delta Lloyd-bestuur „al geruime tijd en herhaaldelijk heeft gevraagd om aan tafel te gaan zitten om te praten over een overname”. Delta Lloyd heeft dat tot nu toe steeds afgehouden, volgens hem.

Friese benadrukte dat NN „klaar staat om snel te handelen” en dat het in staat is om tegelijkertijd boekenonderzoek te doen en te onderhandelen. Volgens hem ligt er „een duidelijke en dwingende logica” ten grondslag aan dit bod.

Eerder advies DNB

Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) zegt al geruime tijd dat verzekeraars moeten samen gaan. De sector lijdt onder een reeks structurele problemen die de winsten uithollen. De markt is verzadigd, de rente is extreem laag, het vertrouwen van consumenten is aangetast door de woekerpolissen en de buffereisen zijn sterk aangescherpt.

De koersval van Delta Lloyd begon vorige zomer toen het net aangetreden nieuwe bestuur onder leiding van Hans van der Noordaa in de ogen van beleggers onduidelijkheid liet bestaan over de financiële gezondheid van het concern. NN werd toen ook genoemd als koper, maar toonde geen concrete interesse.

Nu stelt NN zich totaal anders op. Analist Van Beek: „NN voert de druk op”. Het spierballenvertoon kan bedoeld zijn om andere geïnteresseerden de pas af te snijden. Een van de grootaandeelhouders van Delta Lloyd, het Taiwanese conglomeraat Fubon, zei in maart dat het zijn belang wilde uitbreiden tot maximaal 20 procent. Er was destijds al speculatie dat het kapitaalkrachtige Fubon later trek in meer zou krijgen. De advocaat van Fubon wil nu geen commentaar geven. Momenteel loopt bij DNB de benodigde aanvraag om een belang van meer dan 10 procent te nemen.

„DNB speelt hier een belangrijke rol”, aldus Van Beek. „De toezichthouder vindt het vast prettiger als Delta Lloyd in handen valt van NN en niet in handen van een Aziatische speler die we niet goed kennen. NN staat nu met 1-0 voor.”

Vorig jaar stond DNB met de rug tegen de muur toen een andere Aziatische partij, het Chinese Anbang, verzekeraar Reaal wilde kopen. Reaal (inmiddels Vivat) zou onderuit gegaan zijn als de overname niet doorging, omdat er geen andere belangstellenden waren. Na de overname ontstond er ruzie tussen Anbang en Reaal over geld en macht, en bleken er grote cultuurverschillen te bestaan. Inmiddels worden 1.000 van de 3.000 medewerkers ontslagen.