Fractieleider D66 Amsterdam wil naar Den Haag

Jan Paternotte (32) staat binnen D66 bekend als een politiek talent en als mogelijke opvolger Pechtold.

Jan Paternotte, fractieleider D66 Amsterdamse Gemeenteraad
Jan Paternotte, fractieleider D66 Amsterdamse Gemeenteraad Foto: Olivier Middendorp

Jan Paternotte, fractieleider van D66 in Amsterdam, wil naar Den Haag. Hij ambieert een hoge plek op de kandidatenlijst van D66 tijdens de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen in maart.

Lees ook: een profiel van Paternotte uit 2014

Paternotte (32) staat binnen D66 bekend als een politiek talent en wordt niet zelden genoemd als mogelijke opvolger van huidige partijvoorman Alexander Pechtold. In 2014 boekte hij met D66 in Amsterdam een grote overwinning bij de gemeenteraadsverkiezingen. Paternotte koos er toen voor geen wethouder te worden, maar als fractieleider in de gemeenteraad te blijven.

“Ik was heel blij dat we de grootste waren geworden, maar toch liep ik de afgelopen tijd tegen veel landelijke regels aan”, licht Paternotte zijn keuze toe.

“Neem bijvoorbeeld het asieldossier. Wij proberen in Amsterdam mensen die in de stad komen wonen snel aan een baan te helpen, om te voorkomen dat een nieuwe werkloze klasse ontstaat. Maar daar loop je tegen veel landelijke regels op. Juist op de dossiers waar ik me mee bezig hield - onderwijs, veiligheid en integratie - is er weinig gedecentraliseerd. Ik hoop in Den Haag juist op die dossiers écht iets te kunnen veranderen.”

Over mogelijke opvolging van Alexander Pechtold wil Paternotte nog niet spreken. “Wij doen bij D66 niet aan opvolging: wij kiezen onze leiders liever. Ik zet nu mijn eerste stappen in Den Haag. Vraag het me over een paar jaar nog eens.”

Lees ook: Paternotte over de recente ophef over een mogelijke Gülen-lijst

Hoe hoog Paternotte precies op de lijst komt te staan is nog niet duidelijk. 7 November maakt D66 haar lijstadvies bekend, waarna de definitieve kandidatenlijst eind november bekend wordt.