FNV Luchtvaart dreigt KLM met nieuwe acties

De vakbond is boos over een voorgenomen bezuiniging op cabinepersoneel. Ze heeft het bedrijf tot morgenavond gegeven om de eisen in te willigen.

Cabinepersoneel van KLM met topman Pieter Elbers.
Cabinepersoneel van KLM met topman Pieter Elbers. Foto Jerry Lampen/ ANP

FNV Luchtvaart wil dat vliegmaatschappij KLM voor donderdagmiddag 18.00 uur een bezuinigingsmaatregel schrapt om het aantal cabineleden op continentale vluchten te verminderen. Gebeurt dat niet, dan volgen “publieksvriendelijke acties”.

De medewerkers zijn ontevreden over voorgenomen maatregelen om minder cabinepersoneel in te zetten op intercontinentale vluchten. Het gaat om één steward of stewardess minder per vlucht. Het personeel is bang dat de werkdruk voor de stewards en stewardessen door de bezuinigingen toeneemt, zo meldt FNV Luchtvaart in een persbericht:

“Dit eenzijdige besluit verhoogt de werkdruk aan boord enorm, geeft druk op de service aan de passagiers en maakt dat calamiteiten aan boord minder adequaat kunnen worden aangepakt nu er handen te kort komen.”

FNV Luchtvaart is niet de grootste Nederlandse vakbond voor cabinepersoneel van KLM. Dat is de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC). Zij zijn momenteel nog in gesprek met het luchtvaartbedrijf.

Bezettingsprobleem

De vakbond vreest dat er door de bezuinigingen een bezettingsprobleem ontstaat komende winter. Als oplossing stelt zij voor dat seizoenscontracten worden verlengd en dat collega’s van KLM Cityhopper (cabinepersoneel dat alleen vliegt binnen Europa) worden doorschoven voor de continentale vluchten. “Deze simpele maatregelen leveren echte banen op, verhogen de werkdruk niet, zorgen dat de service aan passagiers op peil blijft en calamiteiten kunnen op een verantwoorde wijze worden opgevangen”, aldus FNV-bestuurder Zakaria Boufangacha

Als het ultimatum niet wordt ingewilligd, volgen er publieksvriendelijke acties. Welke dat precies zullen zijn, wordt volgens actiecoördinator Leen van de List morgen pas besloten. “Maar ga er maar vanuit dat passiegers niet met vertragingen zullen worden geconfronteerd.”

Eerdere acties

De afgelopen tijd voerde FNV ook al actie namens het grondpersoneel. Staken werd door de rechter verboden, maar via stiptheidsacties vroeg het personeel toch aandacht voor de toegenomen werkdruk. Begin vorige maand werd vervolgens een akkoord bereikt over een nieuwe cao voor het grondpersoneel.