FBI pakt weer medewerker veiligheidsdienst NSA op

De verdachte zou programmatuur hebben gestolen en openbaar gemaakt waarmee de VS andere landen hackten.

Hoofdkwartier van de NSA in de staat Maryland.
Hoofdkwartier van de NSA in de staat Maryland. Foto: Patrick Semansky / AP

De Amerikaanse federale politie FBI heeft in het geheim een medeweker van veiligheidsdienst NSA gearresteerd die vertrouwelijke programmatuur zou hebben gestolen en openbaar gemaakt. Dat meldt The New York Times woensdag op basis van informatie van inlichtingendiensten en justitie. Met de programmatuur zouden de Verenigde Staten binnendringen in netwerken van onder meer Rusland, China, Iran en Noord-Korea.

Volgens de krant is de gearresteerde NSA-medewerker de 51-jarige Harold Thomas Martin. Bij de doorzoeking van zijn huis en auto zou de staatsgeheime informatie zijn gevonden. In eerste instantie zou Martin hebben ontkend de programmatuur wederrechtelijk te hebben ontvreemd, later kwam hij hierop terug en bekende hij, volgens de FBI.

Martin zou werken voor strategie- en technologieconsultant Booz Allen Hamilton, hetzelfde bedrijf waar eerder ook klokkenluider Edward Snowden in dienst was. Snowden maakte in 2013 een stapel NSA-presentaties publiek.

Lees ook: Onthoud deze zes lessen van Edward Snowden.

Tweede Snowden?

Het is de vraag of de NSA voor de tweede maal in drie jaar tijd in verlegenheid wordt gebracht door een klokkenluider. Volgens The New York Times zou de informatie nu “wezenlijk anders” zijn dan de informatie die Snowden destijds aan journalisten doorspeelde. Snowden onthulde dat de NSA dagelijks miljarden telefoon- en internetdata aftapte. Het oorspronkelijke doel van de NSA, het ontmaskeren van terroristen, bleek in de praktijk neer te komen op het streven het internet te willen beheersen.

Als gevolg van de onthullingen van Snowden werd in de VS een nieuwe wet, de Freedom Act, aangenomen die de oude Patriot Act verving. De nieuwe wet schrijft onder meer voor dat telecombedrijven telefoondata bewaren en dat inlichtingendiensten alleen mogen meekijken met toestemming van de rechter. Ook mogen internetbedrijven door de Freedom Act openbaar maken hoe vaak ze de overheid toegang hebben geven tot data van hun gebruikers.