Pakistan waarschuwt India nu met postduiven en ballonnen

Beeld Times of India

Na het bericht, vorige week, dat een „precisieaanval” van Indiase commando’s had plaatsgevonden in het door Pakistan bestuurde deel van Kashmir, lijkt de animositeit tussen de erfvijanden een opmerkelijke psychologische fase in te zijn gegaan. Daarbij worden door Pakistan duiven, ballonnen en hackers ingezet. Militairen van de Indiase Border Security Force (BSF) vonden enkele dagen geleden een bericht aan de poot van een duif.

„Modi, beschouw ons niet als hetzelfde volk dat we waren in 1971. Nu is elk kind klaar om te vechten tegen India.”

De duif kwam uit Pakistan en werd „gearresteerd”. In 1971 verloor Pakistan een oorlog tegen India.

De BSF onderschepte tevens enkele groene ballonnen (de kleur van de islam en van de Pakistaanse vlag). Een daarvan droeg het opschrift: „Oorlog is de enige wraak, India.” Intussen zouden hackers de frequenties hebben gekraakt van Indiase lijnvluchten in het gebied. De communicatie van de piloten met de vluchttorens wordt gestoord met Pakistaanse strijdliederen. De berichten moeten met enige waakzaamheid worden geconsumeerd: ze komen van Indiase media, die zelf niet mals zijn in hun anti-Pakistaanse propaganda. De duif, de brief en de ballonnen werden op de Indiase tv getoond. Pakistan ontkent dat de aanvallen hebben plaatsgevonden. In India wordt de roep luider om bewijs.

Lees ook: India en Pakistan ruziën opnieuw over Kashmir

Om het bergstaatje ‘Jammu en Kashmir’ wordt al sinds 1947 door Pakistan en India geruzied en gevochten. De landen streden om het gebied in twee oorlogen en één grootschalig conflict op kilometers hoogte, bij Kargil. Pakistan bestuurt de facto het gebied ten noorden daarvan, India dat ten zuiden.