Franse multinational sluit deel gascentrales vanwege lage stroomprijs

Electriciteit

Ze zijn veel schoner dan kolencentrales, maar moeten toch dicht. Met gascentrales valt nauwelijks nog iets te verdienen.

De Eemshaven, de grootste zeehaven in Noord-Nederland.
De Eemshaven, de grootste zeehaven in Noord-Nederland. Foto ANP / Lex van Lieshout

Het lukt de Franse multinational Engie niet om in de huidige markt al zijn gascentrales in Nederland open te houden. Het bedrijf, voorheen GDF Suez, bevestigde woensdag dat het ongeveer de helft van zijn vermogen stil gaat leggen. „Er is geen economisch perspectief, bij de huidige elektriciteitsprijs kunnen wij de kosten niet terugverdienen”, aldus een woordvoerder.

Op dit moment heeft Engie Nederland nog een gas gestookt vermogen van 2820 MW (megawatt). Daarvan wordt 720 MW per 1 januari definitief gesloten.

Het gaat om twee van in totaal vijf eenheden van Eemscentrale. Een jaar later wordt nog eens 800MW stilgelegd. Die centrales kunnen later eventueel nog worden opgestart. Dit betreft een derde eenheid van de Eemscentrale en een centrale in Lelystad.

Lees ook: Klimaatdoel met kolen onhoudbaar

De drastische stap van Engie is het gevolg van de lage elektriciteitsprijs die op het moment rond de 3 eurocent per KWh (kilowattuur) ligt. Tegen die verkoopprijs kunnen de centrales niet rendabel draaien, legt de woordvoerder uit. De lage prijs wordt veroorzaakt door overaanbod van elektriciteit op de markt. Dat komt door de toenemende productie uit zon en wind, maar ook doordat de kolencentrales steeds meer gaan produceren. Steenkool is veel goedkoper dan aardgas, maar stoot wel veel meer broeikasgassen uit.

Het aandeel aardgas in de elektriciteitsproductie is, volgens het CBS, met een derde gedaald, van 62 procent (2010) naar 42 procent (2015). Het aandeel steenkool is bijna verdubbeld, van 19 procent (2010) naar 35 procent (2015). Hierdoor is ook de uitstoot van broeikasgassen weer toegenomen. Die ontwikkeling staat haaks op het streven om de uitstoot juist terug te dringen. Engie stelt dat de politiek aan zet is. „De markt regelt dit niet zelf. ”